Ново изследване прецизира рисковете от консумация на червено месо, съобщава

...
Ново изследване прецизира рисковете от консумация на червено месо, съобщава
Коментари Харесай

Провеждат нови прецизни изследвания на рисковете от яденето на червено месо

Ново проучване уточни рисковете от консумация на алено месо, оповестява Агенция Франс Прес. Хранителният режим, включващ тези артикули, нормално среща спорни оценки, показва Българска телеграфна агенция.

Американският институт за здравни индикатори и оценки създава нова методология на оценка на риска и следствията за здравето. Дават се звезди от една до пет. С оптимален брой се правят оценка най-високите равнища на риск, в области, където няма спорни отзиви. Пример за оценка с пет звезди е връзката сред високото кръвно налягане и сърдечните заболявания.

Една или две звезди заслужават хипотетични връзки сред причина и разследване. Валидността на научните заключения към момента не е дефинитивна, прецизира Агенция Франс Прес.

Според методологията, оповестена в сп. „ Нейчър медисин “, феновете на аленото месо, минало през обработка на барбекю или скара да вземем за пример, получават една точка за риск от сърдечна непълнота. Връзката сред яденето на алено месо и рака на дебелото черво, исхемичните заболявания и диабета се прави оценка с две.

Кристофър Мъри, шеф на Института за здравни индикатори и оценки, който е и измежду създателите на проучването, твърди, че е сюрпризиран от недоказуемостта на връзката сред този вид хранене и рисковете.

Учените са потърсили връзка сред потреблението на зеленчуци и вариациите на патологиите. Наблюденията са осъществени благодарение на 50 проучвания, включващи данни от 4,6 млн. участници от 34 страни. Между един и четири зеленчука на ден редуцират с 23% риска от исхемична болест на сърцето.

Даян Мелор, диетолог в английския университет в Астън, не е сюрпризирана от заключенията за аленото месо. В случая става въпрос за необработено, а не за артикули от вида на бекон и наденички. Колбасите носят доста по-висок риск от заболявания.

Американският институт за здравни индикатори и оценки има намерение да приложи системата си за оценяване на риска при алкохолна консумация и замърсяване на въздуха.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР