Ново изследване показа, че откритият преди време марсиански метеорит в

...
Ново изследване показа, че откритият преди време марсиански метеорит в
Коментари Харесай

Метеоритът в Сахара разкрива историята на Марс

Ново проучване сподели, че откритият преди време марсиански астероид в пустинята Сахара е на 4.4 милиарда години и може да се преглежда като удостоверение за една от най-важните столетия в историята на Марс.

В началото специалистите смятаха, че откритият астероид е на 2 милиарда години, само че след множеството проби, които учените направиха, се оказа, че находката е много по-възрастна.

Трудът на откривателите е открил, че тъмният астероид, носещ името Черната хубавица, се е образувал в най-ранния интервал от появяването на Червената планета.

До момента на Земята са открити към 100 марсиански астероида, само че нито един от тях не е доближавал възрастта на Черната хубавица.

Марсианските обекти, попаднали на Земята под въздействието на метеорит или комета, са били на сред 150 и 600 милиона години.

Професор Мунир Хумаян от Университета във Флорида, който е един от учените, изследвали марсианския астероид, споделя, че Черната хубавица е формирана от 5 фрагмента.

В началото анализът е почнал с парче, наречено NWA 7034. Крайните резултати от този разбор са заключили, че откритият марсиански астероид е на 2 милиарда години.

Тази цифра е изумила учените и те решили да изследват и друго парче от астероида. При повторното изследване на другото парче от обекта - NWA 7533, се оказало, че Черната хубавица е даже по-стара – на 4.4 милиарда години.

 Червена Планета

Според откривателите несъгласията по отношение на възрастта на астероида може да се дължат на това, че той съдържа примес от разнообразни детайли.

Под въздействието на комета или метеорит, изригване на вулкан или друго събитие, случило се преди към 1.5 милиарда години, може да е бил прибавен нов материал към първичната истинска повърхнина на скалното парче.

Изследователският екип счита, че Черната хубавица се е образувала, когато планетата Марс е била единствено на 100 милиона години. Много теории имат вяра, че в случай че е имало живот на Червената планета, то той се е зародил точно през тази епоха.

Професор Хумаян показа, че той и екипа му не престават с проучванията на астероида, с цел да открият дали по него има следи, свидетелстващи за минал живот на Марс.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР