В годишния доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на

...
В годишния доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на
Коментари Харесай

Китай разширява ядрения си арсенал по-бързо от всяка друга държава: SIPRI

В годишния отчет на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI) се твърди, че през последните месеци Китай уголемява нуклеарния си боеприпас " по-бързо от всяка друга страна ". Предполага се, че Пекин е добавил 90 бойни глави към инвентара си от януари 2023 година насам.

В документа обаче се отбелязва, че други нуклеарни страни също модернизират своите оръжия за всеобщо заличаване и усилват броя на оперативните нуклеарни бойни глави, с които разполагат.

Според отчета на SIPRI, оповестен в неделя, Съединени американски щати и Русия са надалеч най-големите нуклеарни сили, които имат близо 90 % от нуклеарните оръжия в света.

Според Ханс М. Кристенсен, старши помощник в програмата за оръжия за всеобщо заличаване на СИПРИ, обаче Китай " уголемява нуклеарния си боеприпас по-бързо от която и да е друга страна ". Констатациите на SIPRI сочат, че нуклеарният боеприпас на Пекин е повишен от 410 на 500 бойни глави сред януари 2023 година и януари 2024 година

В обособен отчет на Министерството на защитата на Съединени американски щати от октомври предходната година се стига до заключението, че към май 2023 година Китай " има повече от 500 оперативни нуклеарни бойни глави - на път да надвиши предходните прогнози ". По това време Пентагонът предвижда, че този брой евентуално ще надвиши 1000 до 2030 година

SIPRI твърди, че " за първи път Китай може би към този момент разполага и с дребен брой бойни глави на ракети в спокойно време ". Макар че Пекин сякаш разполага с 24 нуклеарни бойни глави в положение на висока оперативна подготвеност, този брой възлиза на повече от 1700 за Съединени американски щати и Русия.

В отчета се заключава, че " до края на десетилетието Китай евентуално може да разполага с най-малко толкоз междуконтинентални балистични ракети (МБР), колкото и Русия или Съединени американски щати, макар че се чака запасите му от нуклеарни бойни глави да останат доста по-малки от запасите на която и да е от тези две страни ".

В изявление за The Telegraph генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разкри, че страните членки разискват изтеглянето на още ракети с нуклеарен заряд от складовете и слагането им в подготвеност. Той се базира на заканите, идващи от Русия и Китай, и настоя, че ръководеният от Съединени американски щати боен блок би трябвало да изпрати ясно обръщение на Москва и Пекин по отношение на личните си нуклеарни качества. 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР