Ново изследване отчете кои са страните, където консумацията на плодове

...
Ново изследване отчете кои са страните, където консумацията на плодове
Коментари Харесай

В кои страни се хранят най-здравословно

Ново проучване регистрира кои са страните, където потреблението на плодове и зеленчуци е най-висока, както и кои страни по света най-често протягат ръка от храните от веригите за бързо хранене.

Изследването е било финансирано от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и от английския Медицински проучвателен съвет.

В изследването в детайли са прегледани питателните привички на жителите от 197 страни по целия свят. Изследването, оповестено в The Lancet Global, регистрира, че потреблението на риба и пълнозърнести артикули в международни мащаби се усилва.

Според изследването Чад и Сиера Леоне оглавяват класацията по здравословно хранене. Жителите на двете африкански страни най-често употребяват плодове, зеленчуци и ядки.

 фаст фууд

Хората от най-развитите стопански региони по света – Съединени американски щати, Европа, Канада, Нова Зеландия и Австралия най-често протягат ръка към нездравословните храни.

В рамките на проучването учените анализирали 17 от храните, които най-често се свързват с поява на заболявания като рак, диабет, сърдечни болести и затлъстяване. Изследвана е също и потреблението на най-полезните артикули в природата.

Оказало се, че страните с най-ниски приходи на глава от популацията като Чад, Сиера Леоне, Мали и Гамбия оглавяват класацията за здравословна диета.

По този индикатор най-зле се показват Унгария, Чехия, Белгия, Казахстан и Беларус. Държавите, където хапват най-вече плодове и зеленчуци, са Тунис и Барбадос, а местата, където най-рядко се сервират потребните храни, са Азербейджан и Словакия.

В систематизиран вид Западна Европа е водач при потреблението на нездравословни храни, като след жителите на Стария континент се подреждат китайците и индийците.

В Съединени американски щати картината е била много разнообразна. Наблюдавал се растеж на потреблението, както на здравословните, по този начин и на нездравословните храни.

Въпреки че потреблението на рибни и пълнозърнести артикули през последните 20 години е повишена, с по-високи равнища за същия интервал са и известните храни от веригите за бързо хранене.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР