Новият главен изпълнителен директор на "Данске банк" - Крис Фогелзанг,

...
Новият главен изпълнителен директор на "Данске банк" - Крис Фогелзанг,
Коментари Харесай

Данске набира идеи за бъдещето си

Новият основен изпълнителен шеф на "Данске банк " - Крис Фогелзанг, изиска от всеки с работещи оферти за ръководството на компанията, да се свърже с него. Близо година и половина откакто датският финансов регулатор порица банката за политиката й да поучава личния състав "да си затваря устата ", новото управление се насочи към транспарантно ръководство. Фогелзанг - някогашен банкер от холандската "АБН АМРО банк ", който оглави "Данске " през предишния месец, подкани вложители и чиновници да се обръщат непосредствено към него. В изявление за медиите той заявява, че банковият мениджмънт се пробва да бъде колкото е допустимо по-прозрачен и желае от всеки член на банковия личен състав да приказва намерено, в случай че счита, че може да помогне за възстановяване на работата. Фогелзанг заяви, че за задачата е дал на чиновниците и на други лица от Скандинавия детайлности по какъв начин да се свържат с него и чака техните имейли.

Бившият специалист по банкови услуги на дребно, който върна към независим живот "АБН АМРО " откакто тя бе избавена от държавното управление на Холандия, бе поканен да се включи и в оздравяването на най-голямата датска банка, забъркана в огромен скандал за пране на пари в размер на 230 милиарда щ. $. Аферата постави завършек на кариерата на някогашния основен изпълнителен шеф на "Данске " - Томас Борген. В момента той е измежду няколкото някогашни висши банкови мениджъри, против които са импортирани обвинявания за присъединяване в престъпно закононарушение.

Датската работа за финансов контрол (FSA) разгласи през предходната година, че "посредствената и принизена " просвета на "Данске " евентуално е част от аргументите тя да се замеси в подобен унищожителен скандал. Под управлението на някогашния върховен банков мениджмънт традицията е била "да се вземат решение проблемите на по-ниско ниво, а не да се безпокоят по-висшестоящите ", твърди шефът на FSA - Яспер Берг.

Скандалът с прането на пари, в центъра на който бяха интервенциите на "Данске " в Естония сред 2007-а и 2015-а, порази вложителите, необятната общност и политическата класа на Дания. От началото на 2018-а банковите акции изгубиха към 60% (грубо 20 милиарда щ. долара) от пазарната си оценка в очакване на санкции за милиарди долари. В тази връзка специалисти на проверяващото звено на организация "Блумбърг " разясняват, че "рискът, произлизащ от абсурда за пране на пари на датската банка ще се задълбочи през 2020-а, като размерът на наказванията ще е на напред във времето в дневния ред ". Специалистите чакат санкциите да доближат общо 2-2.5 милиарда щ. $, въпреки че не изключват сумата да е в пъти по-висока. Все отново, мощният финансов буфер на кредитора от 4.5 милиарда щ. $, ще му разреши да оцелее.

Извън аферата с прането на пари "Данске " се бори да се приспособява и към доминираните от негативни лихвени проценти пазари. Тя разгласява предизвестие за предстоящо понижение на тазгодишната облага и за високи, въпреки и близки до миналогодишните разноски.

"Данске " не постоянно е била банка в рецесия. Преди да избухне абсурда с прането на пари управлението й "рапортува " рекордни облаги, а мнозина по това време смятаха метода на тогавашния началник - Томас Борген, за част от банковите триумфи. Шефът на FSA - Берг, обаче опонира, че тази "ефективна машина " на "Данске " евентуално я е направила сляпа за годините на предупредителни сигнали, че нещо съществено се е объркало. И че една по-прозрачна организация евентуално е щяла да помогне за по-навременното идентифициране на проблемите.

Фогелзанг твърди, че не би желал да крие нищо и че ще работи уверено при всеки недоверчив сигнал. Той извърши обещанието си още при първата неправда, поради която някогашен висшестоящ шеф се раздели с работата си. Става въпрос за Яспер Нилсен - краткотрайно изпълняващ длъжността основен изпълнителен шеф на "Данске " до юни 2019-а и началник на поделението за банкови услуги. Той бе уволнен на 24 юни след разкритието, че банката е начислявала непозволено по-високи комисионни на дребни вложители, на които кредиторът дължи поръчителство в размер на общо 400 млн. крони (около 61 млн. щ. долара). Банковото управление увери, че ще върне парите на потърпевшите 87 хиляди клиенти.

Фогелзанг дефинира главната тактика на "Данске ", която включва и разгръщане на активността й в Норвегия и в Швеция, като "много мощна ". Той оглежда деликатно бизнес прогнозите и дейностите с останалите членове на управническия екип, с цел да открие нови източници на облага. Служителите и акционерите пък са поканени да споделят мненията и концепциите си за по-бърз и разумен напредък.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР