Нови срокове за прехвърляне на втората пенсия- от универсален фонд

...
Нови срокове за прехвърляне на втората пенсия- от универсален фонд
Коментари Харесай

Важно! Нови срокове за втората пенсия

Нови периоди за прекачване на втората пенсия- от повсеместен фонд в държавното публично обезпечаване, утвърдиха дефинитивно депутатите. Те одобриха промени в Кодекса за обществено обезпечаване.

От 1 януари 2022 година до 31 декември 2025 година прехвърлянето на парите в Национален осигурителен институт ще става не по-късно от 1 година преди навършването на възрастта за пенсия.От 1 януари 2026 година до 31 декември 2030 година ще може да се трансферират пари в Национален осигурителен институт не по-късно от 2 година преди навършването на възрастта, а от 1 януари 2031 година до 31 декември 2035 година - не по-късно от 3 г.От 1 януари 2036 година до 31 декември 2037 година срокът е не по-късно от 4 година, а от 2038 година се връщат петте години.

Депутатите отхвърлиха предлагането на Българска социалистическа партия втората пенсия да може да се мести до последния миг. „ По този метод хората ще имат право на осведомен избор, а няма да се лутат и да не знаят какво да създадат с парите си “, аргументира предлагането си социалистът Георги Гьоков, съобщи " Монитор ".

„ Предлагате хората да могат да трансферират средствата си когато и да е, само че без да си давате сметка, че това крие избрани опасности. През интервала, в който средствата са трансферирани в Национален осигурителен институт няма вложения и рентабилност. Разбирам, че за вас е значимо да има независимост, само че е значимо да има предвидимост и съответната рентабилност “, изясни шефът на обществената комисия Хасан Адемов от Движение за права и свободи.

" Предложенията на Българска социалистическа партия за прекачване на партидите до последния миг и без лимитирани звучи доста добре и популистки. Непрекъснатото и случайно прекачване на тези средства би довело до компрометиране на детайли от пенсионната система и нарушение на нейната непоклатимост ", отвърна от трибуната Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Друга корекция разрешава на пенсионните сдружения да провеждат и вземат участие в стратегии за лоялни клиенти взаимно с търговски вериги, финансови институции, оператори на комунални услуги и други лица в интерес на пенсионерите и обезпечените лица.

Депутатите гласоподаваха дефинитивно, че в случай че все още на пенсионирането в самостоятелната партида има по-малко средства от брутния размер на преведените осигурителни вноски за лицето, то партидата ще бъде допълвана до този размер. Когато настъпи моментът на пенсионирането сдруженията ще основават нови фондове - за осъществяване на заплащания. Те ще бъдат два типа - фондове за погашение на пожизнени пенсии и фондове за разсрочени заплащания. В тях ще се трансферират средствата от самостоятелните партиди на излизащите в пенсия лица. Едно сдружение може да открива единствено един фонд за пенсии и един - за разсрочени заплащания.

Видовете заплащания от втория дирек са пожизнената пенсия, която ще има три разновидността - пожизнена пенсия без спомагателни условия, пожизнена пенсия с обезпечен интервал на погашение, пожизнена пенсия, включваща разсрочено заплащане на част от средствата до навършване на определена от пенсионера възраст. Периодът на обезпечено погашение може да бъде от две до 10 години, по желание на обезпеченото лице. Право на пожизнена пенсия имат хората, които имат в самостоятелната си партида задоволително средства за разпределяне на пенсия в размер най-малко 15% от минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст от Национален осигурителен институт - 45 лева за тази година.

Вторият тип заплащане е разсрочено - когато човек няма задоволително средства за пожизнена пенсия, само че има в партидата си повече от трикратния размер на минималната пенсия от Национален осигурителен институт - т.е. над 900 лева за тази година, той има право да ги получи разсрочено.

Третия тип е еднократно заплащане - когато в партидата на обезпеченото лице има под три пъти минималната пенсия, то ще получи еднократно парите си при навършване на възраст за пенсиониране.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР