Нови разкрития излизат наяве след скандалното отстраняване на управителя на

...
Нови разкрития излизат наяве след скандалното отстраняване на управителя на
Коментари Харесай

Нови разкрития за отстранения управител на МБАЛ Велинград

Нови разкрития излизат нескрито след скандалното премахване на шефа на МБАЛ „ Велинград “ доктор Данчо Гурдев от Общинския съвет в града преди 2 седмици. Оказва се, че лекарят е определен от особено образувана Комисия по избор на шеф на болничното заведение, съгласно Закона за обществените предприятия,  без даже да дава отговор на главното изискване на Конкурса, а точно –минимум 5г. професионален опит и най-малко 3г. управнически опит.

Общият професионален стаж на лекаря e под изискуемия най-малко, а управленският отсъства. Д-р Гурдев има тапия за Здравен мениджмънт-задължителна за заемането на поста „ Управител “, само че тя е едвам от няколко месеца преди да бъде публично определен за Управител на общинското лечебно заведение през май 2022г. Той даже придобива компетентност по анестезиология и интензивно лекуване 5 месеца преди да бъде определен за поста.
-->
Гурдев е подписал Декларация с удостоверение на професионалния си опит, която се оказва с погрешно наличие и той предстои на прокурорска инспекция за това.

Всичко това води до въпроса – по какъв начин той е бил позволен до състезанието и по какъв начин е заел поста на Управител на МБАЛ Велинград?

Обяснението за това се оказва в ръцете на Председателя и членовете на Комисията по избора, които позволяват претендентите в Конкурса, и които очевидно са заблудили Общинския съвет в града, че Гурдев дава отговор на изискванията за допускане до него.  

В Комисията влизат Емил Моллов- общински консултант от Велинград, до неотдавна от групата на ГЕРБ, който е Председател на Комисията, секретар Радослав Димов и членове Натали Клинчева – правист, доктор Цветелина Спиридонова – магистър по медицина и доктор Хюлия Шериф от РЗИ Пазарджик. Оказва се, че някои от тях са имали ползи доктор Гурдев да заеме поста.

Сред главните са Председателя на Комисията Емил Моллов, за който в града се разяснява, че съзнателно е позволил Гурдев до състезанието, макар, че в него е имало и различен претендент, който е имал нужната подготовка и управнически опит. По време на гласуването за предварително освобождение от поста на Гурдев от Общинския съвет Моллов гласоподава с „ Против “.

Един от членовете на Комисията също се оказва повече от привързан. Това е доктор Цветелина Спиридонова -доскорошен шеф на доктор Гурдев, който от юни 2020 до 31 януари 2022г. е работил като специализант в ръководеното от нея лечебно заведение МБАЛ „ ХИГИЯ “. Като член на Комисията по желание на шеф на Велинградската болница, в декларацията си по чл.45 от Правилника за използване на Закона за обществените предприятия на състав по комисията по номиниране на Управител на МБАЛ Велинград, Спиридонова удостоверява, че няма участия в търговски сдружения, нито че е шеф или член за ръководство и надзор. Това обаче изрично не дава отговор на истината, защото от Търговския указател е видно, че Спиридонова е в Съвета на шефовете на МБАЛ  “ХИГИЯ ” и има още управителни длъжности като шеф или съучастник в голям брой дружества -             “ХИГИЯ – ДКЦ ” ООД, " МЕДИКО-ДЕНТАЛЕН ЦЕНТЪР ХИГИЯ НВ КЛИНИК " ООД,  " СТАИПЕТ " ЕООД,  " ФАМО " ООД и други, което опонира на подписаната от нея декларация. За декларацията си с погрешно наличие Спиридонова също ще предстои на прокурорска инспекция.

Като към този момент настоящ шеф на МБАЛ Велинград Гурдев е пренасочвал пациенти за лекуване точно към МБАЛ „ Хигия “. " Жест " или " услуга ", които Гурдев е направил явно от признателност поради уредения му благодарение на Спиридонова и извоюван конкурс. В средите се приказва, че откакто е отхвърлен от поста, Гурдев скоро ще бъде още веднъж  назначен на работа в частната болница.

Радослав Димов – секретар на Комисията пък се оказва с упоритости за претендент за Кмет на Велинград на идните избори. А какво по-добро решение от това Управител на болничното заведение в града да е човек, за който си взел участие при допускането му до Конкурс за заемане на такава висока служба?

Припомняме, че доктор Данчо Гурдев бе отхвърлен скандално от поста на шеф на общинската болница откакто Кмета на Велинград и Общинския съвет взеха решение за това въз основата на открити злоупотреби, консумиране на общински средства за стотици хиляди лв. без позволение от принципала на болничното заведение-Общинския съвет, и незачитане на решенията им. 

 

Според осведомени в града част от злоупотребите са свързани точно с пренасочването на пациенти по избрани медицински специалности от общинската болница към частната МБАЛ  “ХИГИЯ ”.

 

Новите разкрития в града потвърждават, че ръководството на Гурдев на Общинската болница е било предначертано още от самото му начало до момента в който не е бил " заловен " от Кмета на града и останалите общински съветници в злоупотреби, довели и до предварителното му премахване.

Разкритията идват и на фона решението на Областния шеф на Пазарджик решението за премахване на Гурдев от поста Управител на Общинската болница да бъде върнато за прегласуване от членовете на Общинския съвет въз основата на подадени тъжби от Гурдев за сякаш противозаконното му освобождение.

В града обаче се приказва, че Гурдев по всякакъв начин ще се опита да забави прегласуването, с цел да не се впише новоизбрания шеф на лечебното заведение в Търговския указател. Ако това стане той ще изкара нескрито всички противозаконни дейности, които Гурдев е предприемал по време на ръководството си, доказващи устрема му да банкрутира общинската болница.

Сред противозаконните му дейности са и подписване на контракти с реализатори без разрешението на Общинския съвет, който е Принципал на болничното заведение и който би трябвало да позволи по какъв начин бюджета на лечебното заведение да се разходва оправдано. Гурдев, който твърди, че болничното заведение ще бъде приватизирана от частен вложител от Велинград в действителност се оказва забъркан в скица за фалирането на болничното заведение за сметка на лечебно заведение от различен град.

След освобождението си Гурдев по всякакъв начин се пробва да нагнети изкуствено напрежение в града като употребява връзките си по тази причина и с Политическа партия „ Възраждане “, които го поддържат. Той ловко употребява и колектива на МБАЛ Велинград, с цел да отбрани позициите си.

Сред тях е и кръг от лекари, които са получавали 6 цифрени заплати, с цел да прикриват противозаконните му дейности, подбудени от частни ползи и всички водещи към умишления банкрут на Общинската болница.

Освен поради множеството злоупотреби следва Гурдев да бъде разследван и от КПКОНПИ, която е сигнализирана за спор на ползи по отношение на назначението на брачната половинка на Гурдев в общинското лечебно заведение.

Докато въпросът бъде обяснен Велинградската болница търпи загуби, макар „ цветущото “ й финансово положение, съгласно думите на към този момент някогашния й шеф Гурдев. Предстои Прокуратурата да извърши инспекция по отношение на декларациите с погрешно наличие на доктор Гурдев и доктор Спиридонова и да се произнесе.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР