Нови мерки и преосмисляне на политиките към българите в трудоспособна

...
Нови мерки и преосмисляне на политиките към българите в трудоспособна
Коментари Харесай

Демотивираните българи - проблем или възможност?

Нови ограничения и преосмисляне на политиките към българите в трудоспособна възраст, които не работят и не учат. Това обсъждаха специалисти на конференция „ Демотивираните българи - проблем или опция “. В началото на ноември бяха изнесени данни, че повече от 300 000 са трайно безработните, които не си търсят работа.

Идентификация - активация - претовареност. Механизмът, по който страната ще опита да върне Жоро на работа. А Жоро, макар че е на 45, в никакъв случай не е работил и няма голямо предпочитание да стартира занапред.
Българска национална телевизия: Как ти се вижда концепцията всяка заран да ставаш за работа?
Жоро: Тази концепция ми се коства доста неприемлива. Това е доста тежко.
Изненадващо огромен се оказа за страната броят на демотивираните безработни. Двойно повече от предстоящото. 10 % от работната мощ у нас.
Хасан Адемов, ръководител на Комисията по труда и обществената политика в Народно събрание: Това, което дава националната статистика видяхте, че се разминава.
Основният инструмент на общественото министерство да притегли трайно неработещите младежи е интервенция " Активни ". Трудови тържища, самостоятелна работа, професионално насочване, психическо подкрепяне.
Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: Трябва да търсим повече самостоятелно ориентирани политики, колкото и да е мъчно.
Галин от Враца е един от посредниците, които стимулират ромските младежи да станат част от пазара на труда. Без обучение е мъчно.
Галин Снежанов, посредник в Младежки център-Враца: Родителите не са стимулирани да пускат децата си на учебно заведение, тях не може да ги уплаши нищо.
Психологическите бариери пред трайно безработните, изключително над 50-годишните изискват сложен метод, съгласно институциите. Как на процедура ще се случи това, ще се дискутира.
Жоро: Най-лесно е в случай че човек знае езици, има шофьорска брошура и компютърна просветеност и обучение висше.
Българска национална телевизия: Ти притежаваш ли някое от тези качества?
Жоро: Нито едно не владея. Ивайло Калфин, Институт за стопанска система и интернационалните отношения§ Всичкото това изисква подкрепяне и то не еднократна консултация с психолог в бюрото по труда.
Цялостната поддръжка ще продължи до решение на казуса. А задачата - ограничение на сивия бранш.
Жоро: По-лека работа диря, хем да се работи, хем да не се работи и да взимаш пари.
Засега Жоро не възнамерява да посети Бюрото по труда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР