Нови факти за най-великите българи Васил Велски и Христо Ботев

...
Нови факти за най-великите българи Васил Велски и Христо Ботев
Коментари Харесай

Нови факти! Левски и Ботев били масони

Нови обстоятелства за най-великите българи Васил Велски и Христо Ботев изнесоха професорът по социология Евгений Сачев, младият историк Иван Тренев и колекционерът Александър Алексиев. В книгата си „ Ролята на масонството в битките за избавление на българите от Османско робство “ те пазят тезата, че Апостола на свободата, Христо Ботев, Георги Раковски, Захарий Стоянов, даже Иван Вазов са били масони.

Според завладяващото четиво Левски е станал масон през 1861 година, оповестява „ Монитор ”.

„ Не инцидентно точно тогава той написа в своите писма, че се е клел за отечеството през лето 1861. Освен това има документи в архиви, свързани с масонската активност, че на 3 март същата година Левски е признат в Цариградската ложа „ Ориент Изток “. В нея наред с българите са членували и гърци, арменци и османци. Гарант на Васил Иванов Кунчев в ложата става оня, който е толкоз сатанизиран у нас като изменник – Иванчо Хаджипенчович. Реално в тези години младобългарите и младотурците дружно са работили за свалянето на омразното османско робство “, изясни пред „ Телеграф “ проф. Евгений Сачев. По думите му два-три месеца Апостола на свободата е живял в къщата на Хаджипенчович на остров Халки, в този момент част от Истанбул.

Конспиративната книга разкрива още и ориста на родния разузнавач – предтеча на Джеймс Бонд - Теофан Райнов. Той е наследник на Райно Попович, един от най-значимите възрожденски учители. Теофан съумява да се внедри в по този начин наречения „ Черен кабинет “ на Османската империя, само че става двоен сътрудник и работи за ползите на свободна България.

Книгата показва 250 нови фототипни документа, като портрети, протоколи, писма. За първи път може да се видят ножът на Стефан Караджа, столът, на който Левски е подстриган за духовник. Сред тях е и неповторима фотография на Христо Ботев с Никола Славков и Иван Драсов след масонски обред с революционна, само че и езотерична символика. Фотографията демонстрира кръгла маса с череп и сабя и обърнатото бомбе на пода на Ботев.

Интригуващата книга, която сигурно ще провокира много полемики, гради и още една сензационна догадка. Според нея Дякон Левски е предаден от Величка Хашнова – дъщеря на поп Лукан Лилов от Ловеч. „ Това не е изменничество, а опит да се избави останалата част от организацията, защото архивът е бил съхраняван точно при Хашнова “, споделя проф. Евгений Сачев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР