Новата директива на ЕС има за цел да определи международно

...
Новата директива на ЕС има за цел да определи международно
Коментари Харесай

Без изненада: На дъното сме по минимална заплата, но кой печели най-много?

Новата инструкция на Европейски Съюз има за цел да дефинира интернационално равнище като 60% от междинната брутна заплата за минимална заплата. Той също по този начин приканва за постоянни проверки, с цел да се подсигурява, че равнищата на възнаграждение остават настоящи. Според статистиките, без изненада, България е на дъното с една от най-ниските минимални заплати. В друга статистика родината ни води – в тази за хора, които получават по-малко средства от минималната зпалта.

Достойният стандарт на живот е от решаващо значение в едно общество

Ключова роля за постигането на това е да се подсигурява, че законоустановените минимални заплати са съответни. Делът на служащите, получаващи единствено минималната заплата, е по-висок от 10% в редица страни в Европа.

Тази година бележи забележителна стъпка към възстановяване на изискванията на труд и живот в страните-членки на Европейски Съюз. Новата инструкция на Европейски Съюз за минималните заплати би трябвало да влезе в действие до 15 ноември тази година.

Няма минимална заплата в 5 страни от Европейски Съюз

22 от 27-те държави-членки на Европейски Съюз имат национална минимална заплата. Дания, Италия, Австрия, Финландия и Швеция обаче нямат такава. Кипър вкара минимална работна заплата при започване на предходната година.

Сред 10 страни кандидатки и евентуални кандидатки осем имат национална минимална заплата. Това са Черна гора, Молдова, Северна Македония, Грузия, Албания, Сърбия, Турция и Украйна. В Босна и Херцеговина и Косово обаче нямат.

Страните от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) Норвегия, Швейцария и Исландия нямат национална минимална заплата.

Брутната минимална заплата е под 1000 евро в съвсем две трети от Европейски Съюз

 Без изненада: Графика: EuroNews

Минималните заплати за страните от Европейски Съюз варират доста.

Брутните месечни минимални заплати сега варират от 477 евро в България до 2571 евро на месец в Люксембург. Минималната заплата е повече от 2000 евро в Люксембург, Ирландия, Холандия и Германия, до момента в който цифрата за Франция е 1767 евро и 1323 евро за Испания.

Минималната работна заплата е под 1000 евро в 14 от 22-те държави-членки, където има национална минимална заплата. Цифрата варира от 360 евро в Северна Македония до 613 евро в Турция измежду страните кандидатки и евентуални кандидатки.

България (477 евро) има по-ниска минимална заплата от Турция, Сърбия и Черна гора, всички от които са страни кандидатки.

Вариациите в минималните заплати са доста по-малки в стандарта на покупателната дарба (PPS), което обезпечава по-справедливо съпоставяне.

PPS е дефинирана от Евростат „ изкуствена валутна единица “, основана на разликите в ценовите равнища сред страните. Една единица PPS може теоретично да закупи същото количество артикули и услуги във всяка страна.

Минималната заплата, поправена за PPS, сега варира от 542 евро в Албания до 1883 евро в Германия.

Освен в Германия, тази цифра е над 1250 евро в Люксембург, Холандия, Белгия, Франция, Ирландия, Полша, Словения и Испания.

Чехия, Словакия, Естония, Латвия и България записват най-ниската минимална заплата в PSS измежду страните от Европейски Съюз с минимална заплата в PPS под 1000 евро.

Някои страни кандидатки, като Турция, Сърбия и Черна гора, имаха по-високи равнища на заплати от страните от Европейски Съюз като Естония, Латвия и България. Но цифрата към момента беше под 1000 евро за всички страни кандидатки и евентуални кандидатки, за които има данни.

Съотношението на получаващите минимална заплата има значение в някои страни

 Без изненада Графика: EuroNews

Делът на чиновниците, получаващи минимална заплата, варира доста. Минималната заплата е от решаващо значение в някои страни, където има повече хора в долния завършек на скалата на приходите, в сравнение с в други страни. Данните се основават на данни за 2018 година, която беше последната година, за която има налични данни за приходите.

Така през 2018 година делът на чиновниците, получаващи по-малко от 105% от националната минимална работна заплата, е над 10% в пет страни от Европейски Съюз.

Те са: Словения (15,2%), България (14,1%), Румъния (13,3%), Полша (12,1%) и Франция (11,6%).

Този дял също е над 5% в 10 членки на Европейски Съюз, в това число Германия (6,6%).

Как да определим съответна минимална заплата?

Не е елементарно да се дефинира съответна минимална заплата. Директивата на Европейски Съюз включва следното изказване:

„ За тази цел държавите-членки могат да употребяват индикативни референтни стойности, които нормално се употребяват на интернационално равнище, като 60% от междинната брутна заплата и 50% от брутната междинна заплата, и/или индикативни референтни стойности, употребявани на национално равнище. “

Цифрите за 2022 година демонстрират, че доста европейски страни са имали по-ниски съотношения от това равнище.

Съотношение на минималната заплата към междинната заплата

Съотношението на минималната работна заплата към междинната работна заплата е различен потребен индикатор, показващ статуса на хората с минимална заплата.

През 2022 година минималните заплати съставляват по-малко от 50% от междинните заплати в 10 страни от Европейски Съюз съгласно Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Те включват Испания, Унгария, Ирландия, Хърватия, Литва, Холандия, Чехия, Естония, Белгия и Латвия.

Това съответствие е над 60% единствено в три държави-членки: Португалия (66,3%), Словения (61,7%) и Франция (60,9%). Турция, страна кандидатка, има съответствие от 65,2% по този индикатор.

„ Тези съотношения могат да бъдат подвеждащи, когато се поясняват прекомерно безусловно “, предизвестява Международната организация на труда (МОТ), защото минималните заплати са релативно високи в някои страни, като Франция, да вземем за пример.

Важно е постоянно да коригирате минималните заплати

Реалните минимални заплати паднаха в множеството страни-членки на Европейски Съюз, когато инфлацията доближи своята най-високи равнища през 2022 година Организацията за икономическо сътрудничество и раз приканва за постоянни проверки, с цел да се отбрани стандартът на живот на нископлатените служащи.

„ Важно е законоустановените минимални заплати да се поправят постоянно “, се споделя в отчета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз „ Минимални заплати по време на възходяща инфлация “.

Директивата на Европейски Съюз има за цел да сътвори рамка за:

адекватност на законоустановените минимални работни заплати насърчаване на груповото договаряне при установяване на заплатите; подобряване на ефикасния достъп на служащите до техните права на отбрана на минималната заплата.

Източник: Euronews/Превод: SafeNews 

Още вести четете в категорията Свят 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР