Учени създадоха изкуствен синапс, който работи с помощта на вода

...
Учени създадоха изкуствен синапс, който работи с помощта на вода
Коментари Харесай

Учени създадоха устройство подобно на човешкия мозък, което работи с вода и соли

Учени сътвориха неестествен синапс, който работи благодарение на вода и соли и предава информация по същия метод като човешкия мозък.

Разработката е на физици теоретици от Нидерландия и Южна Корея и дава първото доказателство, че система, употребяваща същата среда като мозъка на индивида, може да обработва комплицирана информация.

В устрема си да подобрят енергийната успеваемост на стандартните компютри, учените от дълго време се обръщат към човешкия мозък за ентусиазъм. Те имат за цел да подражават на изключителния му потенциал по разнообразни способи.

Компютърните системи, основани на физическите правила на мозъка, съставляват интерес за учените и инженерите заради високата си енергийна успеваемост. Най-сложният човешки орган употребява към 10 пъти по-малко сила от средностатистически компютър.

Предишни опити са довели до основаването на компютри, които имитират мозъчната активност, написа Българска телеграфна агенция. Те обаче разчитат на елементарни твърди материали, до момента в който човешкият мозък употребява като среда вода и солни йони.

В актуалното проучване екипът е основал аналог на неврон с размери 150 на 200 микрометра, който предава информация благодарение на йони във воден разтвор. Новото устройство е наречено йонен мемристор и имитира държанието на синапс - главен съставен елемент в мозъка, отговарящ за предаването на сигнали сред невроните. При приемане на електрически импулси йоните в течността мигрират през канала, което води до промени в концентрацията на йоните.

„ Макар че към този момент съществуват изкуствени синапси, способни да обработват комплицирана информация, основани на твърди материали, в този момент за първи път демонстрираме, че това достижение може да бъде осъществено и благодарение на вода и сол. Ние дейно възпроизвеждаме невронното държание, употребявайки система, която употребява същата среда като мозъка “, споделя Тим Камсма, докторант в Института по теоретична физика и Математическия институт на Университета в Утрехт и водещ създател на проучването.

Според създателите на проучването откритието им може да залегне в основата на нови компютърни системи, които доста превъзхождат по успеваемост и енергоемкост актуалните технологии.

Резултатите са оповестени в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР