Нова вълна от COVID-19 изглежда се задава в Европа с

...
Нова вълна от COVID-19 изглежда се задава в Европа с
Коментари Харесай

Нова вълна на COVID-19 се задава в Европа

Нова вълна от COVID-19 наподобява се задава в Европа с настъпването на по-хладно време, като специалисти по публично опазване на здравето предизвестяват, че умората от имунизациите и объркването по отношение на типовете налични ваксини евентуално ще лимитират приема на бустерни дози, предава Ройтерс.

Подвариантите BA.4/5 на Омикрон, които преобладаваха това лято, към момента са причина за множеството инфекции, само че по-новите подварианти на Омикрон набират мощ. Стотици нови форми на Омикрон се наблюдават от учени, оповестиха тази седмица представители на Световната здравна организация (СЗО), цитира news.bg.

Данните на СЗО, оповестени късно в сряда, демонстрират, че случаите в Европейския съюз (ЕС) са достигнали 1,5 милиона предходната седмица, което е с 8% повече от миналата седмица, макар забележителния спад в тестванията. В международен мащаб броят на случаите продължава да понижава.

Броят на приетите в болница в доста страни от Европейски Съюз, както и във Англия, се е нараснал през последните седмици.

Миналата седмица постъпванията в болница с COVID-19 със признаци са скочили с близо 32% в Италия, до момента в който настанените в интензивни отделения са се нараснали с към 21% по отношение на миналата седмица, съгласно данни, събрани от самостоятелната научна фондация Gimbe.

През същата седмица хоспитализациите с COVID-19 във Англия са се нараснали с 45% по отношение на седмицата по-рано.

Адаптираните към Омикрон ваксини бяха пуснати в Европа от септември, като сега има два препарата, ориентирани към подвариантите BA.1, както и подвариантите BA.4/5, дружно със съществуващите ваксини от първо потомство. Във Англия единствено имунизациите, дейни против BA.1, са получили зелена светлина.

Европейски и английски чиновници утвърдиха най-новите бустери единствено за определени групи хора, в това число възрастни хора и хора с компрометирана имунна система.

Желанието за още един бустер, който може да бъде четвърти или пети за някои хора, понижава.

" За тези, които може би са по-малко загрижени за риска от заболяване, чувството, че всичко е свършило, съчетано с неналичието на огромна рекламна акция, евентуално ще понижи имунизацията ", сподели Мартин Маккий, професор по европейско публично здраве в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина.

" Друг фактор, който внася комплициране е, че много огромна част от популацията може също да е прекарало COVID-19 през последните месеци ", сподели Пени Уорд, гост-професор по фармацевтична медицина в Кралския лицей в Лондон.

Някои може неправилно да считат, че като са минали цялостен имунизационен курс и по-късно са се разболели от COVID-19, значи, че ще останат ваксинирани, добави тя.

От 5 септември, когато стартира стартирането на новите ваксини в Европейския съюз, към 40 милиона дози ваксини, създадени от Pfizer-BioNTech и Moderna, са доставени на държавите-членки, съгласно данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC).

Въпреки това седмично в Европейски Съюз са поставяни единствено сред 1 и 1,4 милиона дози през септември, спрямо 6-10 милиона на седмица през по-ранни интервали, демонстрират данните на ECDC.

Може би най-голямо съмнение за имунизация провокира чувството, че пандемията е завършила, което основава подправено възприятие за сигурност.

" Вероятно има известно блаженство в това, че животът наподобява се е върнал към естественото - най-малко във връзка с COVID-19 и хората в този момент имат други финансови и свързани с войната терзания ", сподели Адам Фин, ръководител на ETAGE, експертна група, съветваща СЗО по отношение на предотвратими с ваксини болести в Европа.

Междувременно английски чиновници предходната седмица предизвестиха, че възобновената циркулация на грип и възраждането на COVID-19 може да усили натискът върху към този момент претрупаната Национална здравна работа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР