Нова теория за образуването на Луната е на път да

...
Нова теория за образуването на Луната е на път да
Коментари Харесай

Най-после! Лъсна истината за Луната

Нова доктрина за образуването на Луната е на път да преобърне визиите ни за спътника на Земята. Няма да повярвате от какво и по какъв начин е направена.

Новото пояснение за образуването на Луната е доста по-реалистично. До този миг се смяташе, че тя се е образувала от удар на галактически обект с размера на Марс в Земята преди към 4.5 милиарда години. Отломките с времето са се събрали и са формирали познатата ни Луна.

Теорията обаче в никакъв случай не е била доказана. За да се получи задоволително маса за сходен сюжет, е нужно много-много време. Освен това за сходен резултат е нужен удар под съответен ъгъл и тъкмо избран размер на галактическото тяло. И даже двете условия да са изпълнени, моделът не постоянно се получава.

За новата доктрина не е необходим прецизен удар. При нея се залага на така наречен синестия - нов тип планетарен обект, препоръчан от Саймън Лок и Сара Стюарт през 2017 година Тези обекти се образуват, когато конфликт сред огромни астрономически тела води до въртяща се маса от разтопена и вапоризирана канара.

При новата доктрина всичко също стартира със конфликт. При него обаче Луната не се образува от отчупило се от Земята парче. Това става със синестия. С охлаждането вапоризираната канара в пръстена се кондензирала и наслагала върху нея. С времето тя се е свила и от парите се появили Земята и Луната. Противно на досегашната доктрина, това се е случило бързо, за няколкостотин години.

Новата доктрина наподобява доста по-логична от сегашната. Тя изяснява някои от характерностите на Луната, които изглеждаха необясними. Едното е химическият състав на спътника ни, който е съвсем същия със земния, само че с някои разлики. Това е първият модел, който подхожда на лунния състав.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР