Германските пивовари отдавна са предпазливи по отношение на инфлацията. Когато

...
Германските пивовари отдавна са предпазливи по отношение на инфлацията. Когато
Коментари Харесай

Германците се готвят за драстично поскъпване на бирата

Германските пивовари от дълго време са внимателни във връзка с инфлацията. Когато крал Лудвиг Първи подвигна бирения налог с 8% през 1844 година, избухват протести и даже се стига до сражения сред служащите и армията в Мюнхен, които не престават цели три дни.

Но през днешния ден пивоварът Йоханес Фауст и неговите 1500 сътрудници в Германия скоро може да нямат различен избор, с изключение на да се примирят с по-високите цени. Фауст създава бира на брега на река Майн в Северна Бавария, а пивоварната му е сгушена сред дървените къщи в историческия център на дребния град Милтенберг в продължение на 30 години.

Главният изпълнителен шеф в никакъв случай не е виждал толкоз мощен скок на разноските, колкото в днешно време.

Малцът, който фамилната пивоварна на Фауст купува от локални немски производители, откогато е почнала да създава бира през 1654 година, скоро ще удвои цената си. Руската инвазия в Украйна засегна доставките на зърно, защото двете страни общо създават повече от една трета от международната консумация на ечемик.

Пивоварната би трябвало да заплаща и най-малко с една трета повече за стъклените бутилки, с над 50% по-високи цени за пластмасовите каси и със 75% повече за металните капачки за бутилки. Разходите за сила, превоз и личен състав също нарастват.

„ Никога не съм виждал такава инфлация “, сподели Фауст.

Пивоварната, както доста други в страната, към този момент е успявала да защищити клиентите си от по-високите разноски с помощта на дълготрайните контракти за доставка. Удвояването на цената на малца е за доставките през идната година, до момента в който двугодишният му енергиен контракт значи, че цените на електрическата енергия няма да се покачат до 2024 година

Но в случай че разноските не паднат бързо през идващите месеци, наподобява, че немските фенове на бирата ще би трябвало да се приготвят за съществено повишаване.

В цялата еврозона производителите са под напън от възходящите разноски - през април цените на едро нарастват с 37.2%, което е най-високият ритъм за всички времена.

Но неочакваният скок на разноските е следващият потрес, който удря немските пивовари. Всеки немец употребява приблизително по 83,8 литра бира годишно, а страните, които могат да се похвалят с по-високи индикатори, не са доста. Но все пак, по-загрижените за здравето си консуматори все по-често избират други питиета, а потреблението последователно понижава от 70-те години на предишния век насам. Тогава германците са изпивали приблизително по 150 литра на човек за година.

А в случай че локалните би трябвало да заплащат доста повече за всяка халба бира, търсенето на националната напитка може да спадне и още.

Нарастващите разноски бяха последният "пирон " в ковчега на 558-годишната пивоварна Frankenwälder в североизточна Бавария, която подаде молба за неплатежоспособност тази година. Много от локалните бирени фестивали бяха затворени за две години по време на пандемията. „ Страхувам се, че някои пивоварни в нашия размерен диапазон ще имат проблеми с по-високите разноски, тъй като нямат пазарна мощ “, споделя Фауст.

Този месец неговата компания е повишила цената на литър бира с 6.5%, само че решението за това е взето още през октомври предходната година, доста преди войната в Украйна, и изобщо не отразява трагичното нарастване на разноските през последните няколко месеца.

Асоциацията на пивоварните в Берлин Бранденбург съобщи, че цените на бирата за потребителите може да се покачат до 30% тази година. Radeberger, най-голямата немска пивоварна, основана във Франкфурт, съобщи, че се тормози от възходящия дефицит на първични материали и произлизащото от това в допълнение нарастване на цените.

Икономистите считат, че фабриките нямат потенциал да се оправят с по-високите индустриални разноски без повишение на цените за потребителите

„ Не може да се отхвърли, че по-високите цени на силата и суровините ще се включат в други артикули, като цените на храните и напитките. Това може да докара до по-високи цени на заведенията за хранене, което покачва инфлацията на услугите “, разяснява пред FT икономистът Оливер Ракау.

Но подобряването на пазарните условия може да помогне на немските пивовари да трансферират повече разноски на потребителите, които сега заплащат доста по-ниски цени, в сравнение с тези в други страни като Обединеното кралство, да вземем за пример.

Продажбите на бира се възвърнаха в Германия неотдавна, нараствайки с 5.1% през първите четири месеца на тази година спрямо преди година. Очакваното отваряне на доста бирени фестивали, в това число Октоберфест, след две години пауза също подтиква търсенето. Цените на бирата на тазгодишния Октоберфест ще бъдат приблизително с 15% по-високи спрямо предходния преди три години.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР