Нова порция метеоритен поток от Персеиди ни очаква отново. Той

...
Нова порция метеоритен поток от Персеиди ни очаква отново. Той
Коментари Харесай

От 60 до 80 падащи звезди за час ще наблюдаваме тази нощ

Нова порция метеоритен поток от Персеиди ни чака още веднъж. Той е деен от средата на юли до края на август. Пикът му може да се следи през тази и идната нощ, написа dnes.bg. Обикновено в максимума на Персеидите могат да се видят към 100 метеора на час. Тази година вперените в нощното небе очи ще следят сред 60 и 80 " падащи звезди " за час.
Метеорният поток е светлинно събитие, породено от дребни частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Те са получени от разрушаването на комети, породили куп метеорни тела - ледени и прахови частици, въртящи се по предходните им орбити. По данни на НАСА Персеидите се движат със скорост от към 60 километра в секунда или 250 пъти по-бързо от реактивен аероплан. Когато доближат земната атмосфера с невероятната си скорост, тези частици изгарят при температури сред 3 000 и 10 000 градуса - към 10 пъти по-високи от тази на вулканична лава.
Следващите небесни метеоритни спектакли предстоят първоначално и края на октомври, както и през ноември и декември тази година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР