Нова административна тежест ще се стовари за бизнеса с исканите

...
Нова административна тежест ще се стовари за бизнеса с исканите
Коментари Харесай

ГРОЗНО: Министърката на Владислав Горанов удря 200 000 фирми

Нова административна тежест ще се стовари за бизнеса с желаните от финансовото министерство, ръководено от министърката на Владислав Горанов Росица Велкова, промени при правене и подаване на счетоводна информация. Подготвени промени в правилника за използване на Закона за Данък добавена стойност плануват всички регистрирани по Данък добавена стойност компании – близо 200 000 –  да вършат счетоводното си привършване не един път в годината, а всеки месец, което ще провокира съществено натоварване на счетоводните отдели и повишаване на счетоводната услуга.

В момента това привършване се прави до 30 юни на идната година, само че поправките в правилника към ЗДСС оферират то да става до 14-о число на всеки месец.

Това е 12 пъти увеличение на административната тежест, недоволстват работодателите. Защото ще се прави всеки месец инвентаризация на вземанията, с цел да са правилни и дефинитивни данните, които подаваме, показват от Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия и от Института на професионалните счетоводители.

Заедно с работодателските организации БСК и АИКБ те са пратили отрицателно мнение за тази мярка с предложение тя да отпадне, само че то не е признато от финансовото министерство. Затова представителите на бизнеса са потърсили намесата на парламентарните партии и обединения за стопирането на смяната. Времето за публично разискване към този момент е изтекло и следва служебният кабинет да утвърди измененията в правилника.

Депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Възраждане са откликнали на терзанията на бизнеса и са предложили помощ и споразумяване на среща с финансовия министър Велкова.

Реклама

Подобна адмистративна мярка няма никакво отношение към изчислението на налога по справката-декларация по Данък добавена стойност, тази информация се употребява от МФ и Национална агенция за приходите само за статистически цели, показва счетоводната колегия.  Има огромен риск от подаване на неточни данни, тъй като документите не стигат до счетоводствата в този период. Ние счетоводителите като експерти се тормозим, че ще се постанова да подаваме неточни данни и последствията от това, показват още счетоводителите.

Те напомнят, че сходна концепция е имал и предходният финансов министър Асен Василев, само че тя не се е осъществила. Тогава от МФ и Национална агенция за приходите са обяснили, че задачата на мярката е да може да съпоставят в дневниците за продажби избрани салда по сметките за вземания от клиенти и по този начин да пресекат ДДС-веригите, които източват налог, тъй като техните фактури остават неизплатени.

Днес от ПП-ДБ приканиха тези оферти да бъдат спрени от Министерството на финансите. „ Настояваме измененията да се отдръпват. Имаме подготвеност за работна група, която да намерения за по-добри текстове “, се споделя в позиция на обединението. ПП-ДБ напомня, че в програмата си планува понижаване на административното задължение за дребния и междинния бизнес.

Счетоводителите са безапелационни, че задачата на МФ да пресече по този метод злоупотребата с източване на Данък добавена стойност няма да сработи. „ Фирми-вериги, които си разрешават да подават в дневниците си за покупки и продажби фактури с фиктивни покупко-продажби, несъмнено че ще подават и погрешна информация за тези салда по вземания (за които Национална агенция за приходите няма по какъв начин направи насрещни инспекции, каквито може да прави по фактурите от дневниците).

Просто тези компании ще попълнят такива цифри за салдата по вземанията си, тъй че да не ги засече изкуствения разсъдък, вложен в системите на Национална агенция за приходите и те ще останат под радара.

Докато правилните компании ще се скъсат от работа и терзания дали подават правилни данни “, пишат в своя позиция от Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия и от Института на професионалните счетоводители.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР