Нов удар от Русия! Страната спира действието на сертификатите, издадени

...
Нов удар от Русия! Страната спира действието на сертификатите, издадени
Коментари Харесай

Напрежение. Русия с нов удар по България

Нов удар от Русия! Страната стопира действието на документите, издадени на българските компании „ Терем - Летец ” и „ Авионамс ”. Това заяви представителят на Министерство на външните работи на Русия Мария Захарова на брифинг. Решението визира и чешкото дружество „ Лом Прага ”.

„ Обърнахме внимание, най-малко съгласно наличната информация, че редица страни от НАТО и Европейски Съюз не престават да доставят военно съоръжение на киевския режим и възнамеряват да провеждат ремонта му в промишлени предприятия в Източна Европа. Като ответна мярка съветската страна реши да спре действието на документите, издадени на „ Лом Прага ” и на българските компании „ Терем - Летец ” и „ Авионамс ”, изясни Захарова.

По думите ѝ ще бъде прекратено даването на проектантска и техническа помощ за финансови поправки, поддръжка на комплекти за техническо обслужване и документи, както и доставка на аварийни елементи за хеликоптери Ми. 

Коментар по тематиката направи и българският министър на защитата Драгомир Заков. Той изясни, че към момента няма депозирано официално писмо за решението на съветската страна. Доколкото е прочел информацията в съветските медии, ставало въпрос за вертолети. 

„ Това не е изненада, аз като специалист съм предупреждавал по този въпрос през 2017 година Нищо ненадейно не се случи. Това, което стана с газа, това се случи с лицензите за хеликоптерите. Това, което стана с лицензите за хеликоптерите през днешния ден, се е случвало при започване на 90-те с лицензите за дребните оръжия ”, разяснява проблема военният министър Драгомир Заков, представен от Нова.

Според него решението на Русия не би попречило да ремонтираме украинско оръжие. „ Не мисля, че ще попречи по някакъв метод. Освен това, „ Терем ” има задоволително опит във връзка с тежката механизирана военна техника. Едва ли ще са ни нужни тъкмо тези лицензи ”, акцентира военният министър.

Спирането на лицензите за съветските хеликоптери, разяснява Заков, няма да е огромен удар по нашата отбранителна дарба. „ Имаме нужда от поддръжка на наличните хеликоптери, само че ще търсим разновидности да го вършим там, където може, по метода, по който може ”, съобщи още той. 

Заков е на мнение, че трябва да се търси най-бърза подмяна на тези хеликоптери. „ Много сме закъснели с това нещо. То трябваше да се случи преди доста години. Сега е моментът, в който би трябвало да се научим, че явно съветската страна не е благонадежден сътрудник във връзка с каквито и да е било контракти. И ние би трябвало да имаме опция ”, добави още той.

„ Терем - Летец ” е профилиран в ремонт на вертолети- Ми-17, Mи-8, Mи-14ПЛ/БТ, Mи-24В/Д/П, Ми-2 и Ка-26 и други. Заводът е под шапката на военното министерство.

„ Авионамс ” предлага услуги по капитален ремонт и рационализация на хеликоптери Ми-8 и Ми-17 с военно и гражданско предопределение, хеликоптери Ми-24, както и на редица самолети от видовете Миг, Су и образователните Л39.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР