Нов епизод започна от сагата с подкупите за контрола на

...
Нов епизод започна от сагата с подкупите за контрола на
Коментари Харесай

Шефът на БАБХ пред bTV с още подробности за предложения му подкуп


Нов епизод стартира от сагата с подкупите за контрола на храните на граничния пункт " Капитан Андреево ". Изтече запис в неизвестен мейл, в който се твърди, че това е диалогът, в който се предлага сума на шефът на Българската организация по храните.


За опита за рушвет феновете научиха първо от следствието на журналиста на bTV Марин Николов. Той беседва с проф. Христо Даскалов и откакто излезе записа. Шефът на БАБХ удостовери достоверността на диалога и разкри кой е неговият събеседник.

На записа не се чува думата „ рушвет “, приказва се за „ документи “:

Мъж: " Сега дали са ми една документи, която да ти предам, вижте я... "

Даскалов: " Е, да не ми предават някакви неща, които не са...Какво е това в този момент!? Да не ми предават някакви неща, които не са.. "

Мъж: " Не се притеснявай, бъди спокоен "

Репликите са от запис, получен от bTV и други медии по неизвестен мейл. В него се чува диалог сред двама мъже, посочени в стенограма като Даксалов и Моллов. В обяснителна записка към записа се твърди, че това е несполучлив опит за рушвет към шефа на Българската организация по сигурност на храните Христо Даскалов.

Записът изтича близо месец откакто bTV в свое следствие разкри, че българските служби са сезирани за отхвърлен рушвет, свързани с частната лаборатория за надзор на вноса на пункт Капитан Андреево. Държавата счете пропуснати изгода за над 200 милиона лв. там.

Пред bTV Даскалов удостовери достоверността на записа:

-Да, да, това е моят глас.

- А другият глас на кого е?
- Ами това е на професор Моллов, който е от Пловдив - ректората.

- Тоест, това е диалогът, за който вие ни разказахте към този момент съвсем преди месец?
- Да, да, това е диалогът.

- Тази „ документи “, която се чува да ви подава индивидът от записа, какво представляваше?
- Една директория с тези, ластичетата острани, в едно полиетиленово пликче и вътре бяха подредени пари.

- Документи имаше ли?
- О не, не. Някъде към стотина хиляди може би.

-Преброихте ли ги?

-А, не, хванах досието единствено с дребния си пръст и споделих, че не върша такива работи, аз съм възрастен човек, няма по какъв начин до момента да съм я карал по честния метод и в този момент да го трансформира и да ставам за срам и неодобрение...

Даскалов прецизира, че записът е изпратен на ДАНС и още няколко места след срещата на 19 януари.

Мъж: " Ами виж в този момент, предопределено е за тебе и аз няма какво да го върша. Нямам работа в това отношение, ни съм чул, ни съм видял, ни познавам никой. Аз съм никой, в тази ситуация единствено предавам. Това е за положително отношение, с цел да не изнасилваме нещата повече и то може да е регулярно ".

Даскалов: " А не, не, не! "

- Имате ли визия от кое място е изминал в този момент този запис?

- Аз съм го дал на няколко места. От тук нататък единствено мога да предсказвам.

Професор Моллов е сегашен ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Той е някогашен шеф на Агенцията по сигурност на храните. През 2015 година предприемач разгласи, че са му желани 10 000 евро на месец такса успокоение.

БАБХ отхвърлиха сходни практики, само че Пламен Моллов беше отхвърлен от поста. За последно той се появи в общественото пространство като съучредител на партията на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев.

Потърсихме Моллов за коментар, само че телефоните му бях изключени. Той обаче популяризира писмена позиция по случая.

„ Фалшиви вести, политически внушения и операции не бих коментирал. Управляващите очевидно се намират в каскада от кавги и затъват в рецесиите, които сами сътвориха... За страдание, след неуспялата правосъдна промяна и опитите от последните седмици за пробутване на " мракобесно " законодателство, в този момент сме очевидци на сходни способи за оклеветяване на политически съперници “, се споделя в позицията му.

Целта съгласно Моллов е отклонение на вниманието от неспособността на държавното ръководство.

В края на май шефът Даскалов издаде заповед фитосанитарните лабораторни проучвания на вносни храни през границата да се вършат в държавната референтна лаборатория в София. Така спря активността на частната лаборатория на пункта и провокира митинга на притежателя на компанията пред Народното събрание.

Според шефът на БАБХ притежателят на лабораторията преднамерено е провокирал проблем с опашките на тирове на „ Капитан Андреево “, само че той към този момент решен.

bTV не съумя да се свърже с проф. Моллов, телефоните му са изключени, само че водещата на „ Тази неделя “ Мария Цънцарова му насочи покана за изявление.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР