Нов доклад, подготвен от компанията Artelys, занимаваща се с консултации

...
Нов доклад, подготвен от компанията Artelys, занимаваща се с консултации
Коментари Харесай

Изследване: Делът на ВЕИ в енергийния баланс на ЕС може да достигне 61 % към 2030 г.


Нов отчет, квалифициран от компанията Artelys, занимаваща се с съвещания в бранша на енергетиката по поръчка на европейския консорциум Energy Union Choices бе показан тези дни в Брюксел.

Изследването е под названието «Cleaner, Smarter, Cheaper: Responding to opportunities in Europe’s changing energy system». Според документа, става въпрос за опция за увеличение на каузи на ВЕИ в структурата на европейските мощности за произвеждане на електрическа енергия до 61 % към 2030 година

Авторите на изследването счита, че в бъдеще енергийна система с огромен дял на възобновими енергийни източници е освен допустима, само че ще бъде и по-икономична от актуалната.

Оптимистичният сюжет допуска по-висок дял на ВЕИ от плануваният от Европейската комисия (61 % при 49 % през 2030 година ). В сходство с този сюжет, изхвърлянето на парникови газове ще спадне с спомагателни 265 млн. тона, а разноските в енергийната система ще се намалят с 600 млн. евро годишно, като ще бъдат основани спомагателни 90 хиляди работни места (за сметка на загуба на работни места в други сектори).
В отчетът се опровергава мита за това, че поетапният отвод от въглища ще усили ролята на газа в европейската енергийна система. Напротив, създателите считат, че към 2030 година мощностите на основата на газ ще бъдат свити съвсем на половина – от 514 Твтч през 2015 година до 259 Твтч. Това по своята същина е доста намаляване спрямо актуалният сюжет на Европейската комисия. Прогнозата на Европейска комисия е за произвеждане на 369 Твтч електрическа енергия от мощности на газ. Газовата енергетика ще играе значима роля за обезпечаване на еластичност на система, разчетена на огромен брой ВЕИ.

Намаляване на нуждата от мощности въз основата на изкопаеми горива ще бъде допустимо с помощта на нови „ чисти, гъвкави решения “ (Demand Side Response), които стават все по-достъпни, заради увеличение на електрификацията в превоза, отоплението (термопомпи), комерсиалните и промишлени процеси.

В континенталната част на Европейски Съюз откритите мощности от вятърна сила ще доближат 288 ГВт (дне са към 150 ГВт), от които 130 ГВт ще са ситуирани в Германия, Франция и Испания.

Офшорната вятърна сила се чака да се усили до 68 ГВт (днес е 15 ГВт). Прогнозите дават отговор на главният сюжет на европейската вятърна асоциация – WindEurope.

Слънчевата енергетика се предвижда да се усили до 283 ГВт (днес е от порядъка на 100 ГВт). Основните мощности се планува да бъдат съсредоточени в Германия, Франция, Италия и Испания.

Развитието на технологиите на ВЕИ и повишаването на конкурентоспособността по всяка възможност може да доведат до практическо реализиране и на по-агресивни сюжети за енергийна промяна. Припомняме, че неотдавна бе стартиран и сюжет за 100 % ВЕИ в Европа през 2050 година

Изследването може да прочетете на: http://www.energyunionchoices.eu/cleanersmartercheaper/
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР