Нов държавен секретар на САЩ, при това досегашният директор на

...
Нов държавен секретар на САЩ, при това досегашният директор на
Коментари Харесай

Бурният брак между Тилърсън и Тръмп - с предизвестен край

Нов държавен секретар на Съединени американски щати, освен това досегашният шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ (Майк Помпео) – това е новината на деня що се отнася до интернационалната картина. И въпреки всичко дали в действителност е вест?
За промяната на Рекс Тилърсън американските медии заговориха още от есента на предходната година. Което изобщо не беше чудно, поради изглеждащите към този момент безчет пъти, в които Тилърсън споделяше или правеше нещо, което е в безспорен контраст на позицията на американския президент Доналд Тръмп. В идващите редове представяме разходката на The Huffington Post в бурната история на взаимоотношенията Тръм – Тилърсън.
Тилърсън зае поста на държавен секретар в конкуренцията на много авторитетни фигури – да вземем за пример някогашният кмет на Ню Йорк Руди Джулиани и някогашният претендент на републиканците за президент Мит Ромни. Но още когато трябваше да бъде утвърден от Сената, новият американски държавен секретар срещна съпротива – поради предишното си в ExxonMobil и мощните връзки около енергийния бизнес с съветския президент Владимир Путин. Дори самият Тилърсън не беше очарован от поста си: " Не желаех тази работа, не я търсех. Жена ми ми сподели, че съм задължен ", показа той пред Independent Journal Review.
Първият миг на конфликт сред Тилърсън и " началника му " Тръмп пристигна, когато американският президент предложи 30% орязване на бюджета на Държавния департамент – поради нуждата от пренасочване на средства към по-важни пера, което означаваше по-малко личен състав и експерти, с които да работи новата американска администрация. Освен това зетят на Тръмп – Джаред Къшнър, на процедура лиши доста от пълномощията във външната политика на Тилърсън, като направи знакови визити в Близкия изток преди огромната близкоизточна обиколка на Тръмп. И се стартира.
Според разнообразни клюки още през юли предходната година Тилърсън мислел да хвърли оставка, поради тирада на Доналд Тръмп пред придвижването на бойскаутите, когато американският президент за пръв път не приказва за полезности като държавността и отговорността да си жител, а непосредствено съобщи: " Кой желае да се занимава с политика тъкмо в този момент " и продължи с шегички за екипа си и тяхното минало на бойскаути, разкритикува предшественика си Барак Обама, занимаа се с обичаната си тематика " подправените вести " - всичко друго, само че не и това, което всеки един американски президент преди него правеше на това събитие – да приказва единствено за полезности.
През август предходната година Тилърсън не отбрани Тръмп и тезата му за " американските полезности " след насилието в Шарлотсвил поради протест от страна на хора с крайнодесни разбирания, който провокира сборичкване с шествие на бранители на битката с расизма, което искаше да бъде отстранен монумент на военачалник Робърт Лий, признакът на Конфедерацията от гражданската война в Съединени американски щати. Тогава Тръмп разгласи, че " всички са отговорни ", само че Тилърсън сподели пред Fox News, че това си е единствено мнение на Тръмп.
Когато избухна рецесията с изолацията на Катар от останалите арабски страни в Персийския залив, към които се причисли и Египет, Тръмп обществено зае страната на Саудитска Арабия, откакто първо Тилърсън прикани за успокоение и решение на проблемите на масата на дипломацията. И до през днешния ден емирството остава в обтегнати връзки със Саудитска Арабия и Бахрейн, поради връзките на Доха с Турция и Иран, като Рияд публично упреква Катар във финансиране на терористични групировки.
През ноември предходната година, NBC осведоми, че Тръмп е нарекъл Тилърсън " цялостен глупак " по време на среща с други публични лица. Веднага откакто тази информация изтече в общественото пространство, американският държавен секретар свика странна конференция, на която обясни, че президент е „ интелигентен “. Тръмп пък отхвърли информацията на NBC, само че след няколко дни, в изявление за Forbes, разгласи, че в случай че тази вест не била подправена, то можело с Тилърсън да си сравнят резултатите от тест за просветеност и да видят кой има повече точки. " Мога да ви кажа кой ще завоюва ", многозначително съобщи тогава американският държавен глава.
Разбира се, тематиката Северна Корея също се оказа „ парещ картоф “. В Twitter Тръмп се заяде с Тилърсън в миг, когато американският държавен секретар застъпваше позицията, че би трябвало да се върви по пътя на дипломацията и да се търсят договаряния с Ким Чен Ун. Отговорът на стопанина на Белия дом беше следният: " Казах на Рекс Тилърсън, нашият превъзходен държавен секретар, че си губи времето да договаря с Малкия ракетен човек ".

I told Rex Tillerson, our wonderful Secretary of State, that he is wasting his time trying to negotiate with Little Rocket Man...
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 1, 2017
Сега, след фактическото освобождение на Тилърсън, се появиха спекулации, че чашата на търпението на Тръмп може да е преляла поради мнението на американския държавен секретар отпреди единствено няколко часа по абсурда " Сергей Скрипал ". Тилърсън съобщи, че Съединени американски щати има вяра на английските изводи, че най-вероятно Русия стои зад покушението с отровата " Новичок " и че виновните би трябвало да понесат последстията.
Допълнително оскърбление или нещо друго?

Оказа се, че персоналният помощник на Тилърсън Джон Макинти е бил уволнен още през вчерашния ден (12 март), без да бъде обществено оповестено за какво. В малко официално съобщение обаче се споделя, че Макинти се включил към щаба, който работи по акцията на Тръмп за втори мандат в Белия дом. Допълнителни мнения към този момент няма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР