Нов анализ на глобално ниво установи, че буквално няма ползи

...
Нов анализ на глобално ниво установи, че буквално няма ползи
Коментари Харесай

Пиенето на алкохол никога не е полезно, ако сте под 40 години

Нов разбор на световно равнище откри, че безусловно няма изгоди за здравето, свързани с пиенето на алкохол, в случай че сте под 40 години, и че даже доста дребни количества могат да бъдат нездравословни.

За благополучие обаче новините са малко по-добри за по-възрастните генерации, които могат да се възползват от понижения риск от сърдечно-съдови болести, инсулт и диабет, който предлага умереното пиянство.

Представяйки своите открития в The Lancet, откривателите се пробват да отговорят на продължителния спор по отношение на евентуалните преимущества на пиенето. Множество предходни изследвания демонстрират, че чаша вино дневно може да усъвършенства здравето на сърцето, макар че сходни систематизирани изказвания в никакъв случай не са били изрично потвърдени или развенчани.

За да разгадаят казуса, създателите на проучването вземат решение да прегледат по-нюансирано наличните данни. Ползвайки статистическа информация от изследване за Глобалната тежест на заболяванията (ГТБ) от 2020 година, те съумяват да създадат оценка на равнищата на приложимост на алкохол за хора на възраст 15 и повече години в 204 страни и територии.

Установено е, че мъжете на възраст от 15 до 39 години са изложени на най-голям риск от небезопасно пиянство във всички световни райони, като 60% от пътнотранспортните катастрофи, убийства и самоубийства, свързани с алкохол, включват хора в тази възрастова група.

Според разбора безвредното количество за мъже под 40-годишна възраст е единствено 0,136 общоприети питиета дневно, като вредата за здравето настава, откакто този предел е превишен. Жените в същата възрастова категория могат безвредно да пият почти двойно на това количество, като общоприетата напитка се равнява на дребна чаша вино, кен бира или единична чаша уиски или различен съсредоточен алкохол.

Струва си да се означи обаче, че данните не вършат разлика сред резултатите от несъразмерното пиянство и потреблението на непрекъснати количества алкохол в продължение на доста дни и затова са нужни още проучвания, с цел да се дефинира по какъв начин съответно характерните модели на пиянство въздействат върху здравето.

„ Нашето обръщение е просто: младежите не би трябвало да пият, само че по-възрастните хора могат да се възползват от пиенето на дребни количества “, споделя създателят на проучването доктор Емануела Гакиду в изказване. „ Въпреки че може да не е реалистично да се мисли, че младите възрастни ще се въздържат от пиянство, ние считаме, че е значимо да съобщим най-новите доказателства, тъй че всеки да може да взема осведомени решения за своето здраве. “

Оценките разкриват, че умереното пиянство може да обезпечи някои изгоди за здравето на хора над 40-годишна възраст, които нямат съществени здравословни проблеми, изключително в популациите с по-чести случаи на сърдечно-съдови болести. Установено е, че за хората на възраст сред 40 и 64 години безвредната консумация на алкохол варира от към половин общоприета напитка до 1,82 питиета дневно.

„ Въпреки че рисковете, свързани с потреблението на алкохол, са сходни за мъжете и дамите, младите мъже се открояват като групата с най-високо равнище на нездравословна консумация “, споделя доктор Гакиду. „ Това е по този начин, тъй като по-голям дял от мъжете спрямо дамите употребяват алкохол и междинното им равнище на консумация също е доста по-високо. “

Въз основа на тези открития създателите споделят, че насоките за пиянство би трябвало да бъдат обновени, с цел да отразят другите равнища на риск и изгода, свързани с възрастта и пола. „ Необходими са по-силни интервенции, изключително тези, ориентирани към по-младите човеци, с цел да се понижи забележителния световен удар по здравето от потреблението на алкохол “, пишат те.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР