Носителка на Нобеловата награда за мир за 2023-а година стана

...
Носителка на Нобеловата награда за мир за 2023-а година стана
Коментари Харесай

Наргес Мохамади от Иран получи Нобеловата награда за мир

Носителка на Нобеловата премия за мир за 2023-а година стана правозащитничката от Иран Наргес Мохамади, която се застъпва за правата на дамите. Властите в страната я държат зад решетките. Както гласи аргументацията на норвежкия Нобелов комитет - премията се дава за " битката срещу гнета по отношение на дамите в Иран и отстояването на правата на индивида и свободите за всички ".

Мохамади е вицепрезидентката на Правозащитния център в Иран. През последните 20 години управляващите в страната нееднократно са я вкарвали в пандиза поради рецензиите ѝ против режима, както и за нейната журналистическа и правозащитна активност. Световните водачи и интернационалните организации нееднократно са изразявали поддръжката си за Мохамади.

" Безстрашният глас на Мохамади е невероятно да бъде лишен от независимост, бъдещето на Иран - това са неговите дами ", написа във връзка връчването на премията немската външна министърка Аналена Бербок.

В Иран Мохамади е наказана на 31 години затвор

През 2021-а иранските управляващи осъдиха Мохамади на 2,5 години лишаване от независимост и 80 удара с камшик за " антидържавна агитация ". Правозащитничката е била задържана в Иран 13 пъти, общата дълготрайност на присъдите ѝ е 31 години, като тя и сега се намира зад решетките. От Нобеловия комитет показаха очакванията си, че Мохамади ще бъде освободена от пандиза в Иран. Позицията на Организация на обединените нации е, че връчването на премията на 51-годишната правозащитничка притегля вниманието към смелостта на иранските дами.

" Тя се бори за правата на дамите против систематичната дискриминация. Тя поддържа битката на дамите за правото да водят пълностоен и заслужен живот. В Иран тази битка е съпроводена от преследвания, арести, мъчения и даже гибел. Тя се бори за свободата в изразяването на мненията и правото на самостоятелност, както и срещу разпоредбите, изискващи от дамите да остават отвън полезрението и да прикриват тялото си ", акцентират от норвежкия Нобелов комитет. Неговата председателка Берит Райс-Андерсен стартира словото си с думите " Жена, живот, независимост " - мотото на иранското протестно придвижване.

Вижте и това видео на Дъждовни води: 

Иран ще следи за носенето на забрадки с камери

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР