Норвежкият опозиционен депутат Расмус Хансон отправи остро послание към правителството

...
Норвежкият опозиционен депутат Расмус Хансон отправи остро послание към правителството
Коментари Харесай

Обвиниха Норвегия, че печели от войната в Украйна

Норвежкият опозиционен народен представител Расмус Хансон насочи остро обръщение към държавното управление на своята страна:   " Войната в Украйна не е обективна причина да желаеме по-високи цени на газа , " цитира думите му европейската редакция на американския вестник " Политико ".

Засегнатата от наказания Русия употребява доставките на газ като оръжие, надявайки се да навреди на съдружниците на Украйна в Европейски Съюз, които в този момент се борят да понижат зависимостта си от съветския енергиен експорт. Това води до скок на цената на природния газ - седемкратен през последната година .

Сега Норвегия измести Русия като най-големият източник на газ за Европейски Съюз и в страната се изливат потоци от пари.

Осло чака към 94 милиарда евро чисти доходи от своята петролна и газова промишленост тази година, нарастване с към 65 милиарда евро по отношение на предходната година. Суверенният фонд на Норвегия, който ръководи облагите от нефт на страната, има настояща наличност от към 1,2 трилиона евро, или към 250 000 евро на всеки жител.

Този поток от пари се трансформира както във вътрешен, по този начин и във външнополитически проблем.

Лявоцентристкото държавно управление на скандинавската страна, формирано от социалдемократите и центристката партия, споделя, че е посочило взаимност с нарастването на производството от 1,4 милиарда кубически метра в три основни залежи през март, като изпраща повече газ към Европейски Съюз. То твърди, че Норвегия не би трябвало да бъде упреквана за пазарни сили отвън нейния надзор .

Но Хансон, някогашен водач на норвежката Зелена партия, не приема причините на държавното управление.

Той назова " морално неправилно " да се печели от покачванията на цените, провокирани най-вече от войната , и твърди, че Норвегия също рискува да навреди на връзките си с основни европейски търговски сътрудници, като ги принуждава да заплащат толкоз високи цени на газа.

" Смятаме, че Норвегия е късогледа и прекомерно егоистична ", сподели Хансон. " Ние получаваме непредвидена облага, която е доста огромна, само че въпросът е дали тези пари ни принадлежат , до момента в който най-очевидната причина за това нарастване на цените и този спомагателен приход е бедствието, сполетяло украинския народ? "

Хансон желае спомагателните пари да отидат във фонд за взаимност, който да се употребява за възобновяване на Украйна след войната . Той сподели, че специалистите би трябвало да дефинират какво би трябвало да се смята за " естествена " цена на газа и всичко над това би трябвало да се преглежда като облага от война и да се преразпредели.

Брюксел има сходна концепция. По време на изключителна среща на върха на министрите на енергетиката на Европейски Съюз предходната седмица, приближаващ в ЕС; Европейската комисия желае такава мярка,.

В сряда ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че се разисква основаване на " работна група " с Норвегия, която да прегледа " по какъв начин можем да понижим по рационален метод цената на газа ".

Засега Норвегия не се хваща на подобниидеи. Норвежкият министър председател Йонас Гар Стьоре неведнъж е заявявал, че няма да поддържа таван на цените за износа на газ .

Хансон също счита, че е мъчно да получи огромна поддръжка за концепцията си в норвежкия парламент, където партията му, която има единствено три от 169 места, срещна опозиция както от държавното управление, по този начин и от други опозиционни партии.

Но в други краища на Европа неговият мотив стартира да намира отзив.

Норвегия би трябвало да показа " гигантските " облаги, които е направила вследствие на по-високите цени на петрола и газа, изключително с Украйна, сподели полският министър председател Матеуш Моравецки по-рано тази година.

Тереза ​​Рибера, министър на екологичния преход на Испания , неотдавна назова цените, плащани на Норвегия за газ, " смущаващи ".

В писмен коментар за " Политико " норвежкият външен министър Аникен Хуитфелд сподели, че Европа е изправена пред рецесия на доставките и главното обвързване на Норвегия е да изпомпва повече газ.

" Норвегия беше помолена от Европейски Съюз и нашите европейски сътрудници да усили производството си, с цел да покрие допустимо най-голяма част от дефицита от Русия и ние направихме всичко допустимо, с цел да го създадем ", сподели Хуитфелд.

Тя сподели, че Русия съзнателно е изкривила цените на газа, като е спряла доставките за Европа и се стреми да навреди на европейските консуматори като част от войната си против Украйна. Норвегия и нейните европейски клиенти имат общ интерес от " нормализиране на цените и преустановяване на изкривяването на енергийния пазар ", сподели тя.

Хуитфелд съобщи, че има " доста оферти в развой на разискване ", само че отхвърли да каже какви са тези хрумвания или тя ги утвърждава.

" В момента се двоумя да встъпвам в съответни оферти ", сподели Хуидфелд. " Трябва деликатно да се оценят последствията от другите ограничения, тъй че резултатът да не е понижаване на предлагането или по-малко фокусиране върху спестяването на сила. "

Досега нито паричният приток нито нарастването на цените на газа наподобява тревожи доста норвежци.

Правителството ще отпусне към един милиард евро за скица, която заплаща 90 % от сметките за електрическа енергия на семействата, когато цените на едро се повишат над предписаните равнища.

Междувременно по-широката икономическа вероятност също наподобява относително удобна, с безработица към 3 % и цени на жилищата, които не престават да порастват макар по-високите лихвени проценти.

По улиците на Осло войната и енергийната рецесия в Европа наподобяват надалеч.

Хансон ненапълно се тормози, че норвежците наподобява не желаят да слагат под подозрение личния си шанс.

" Вероятно не е добре хората да са прекомерно богати ", сподели той. " Те стартират да си мислят, че имат обещано от Бог право да останат такива. "
 Норвегия обмисля да спре износа на ток за Европа
Норвегия обмисля да спре износа на ток за Европа

Този път не става въпрос за дефицита на съветски газ, а за изменението на климата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР