Норвежките граничари патрулират с моторни шейни по протежението на границата

...
Норвежките граничари патрулират с моторни шейни по протежението на границата
Коментари Харесай

Как Норвегия страда от войната?

Норвежките граничари патрулират с моторни шейни по протежението на границата с Русия, която е относително къса - към 200 километра. Но и на това място се усеща, че от началото на войната в Украйна насам са настъпили промени.

" Тук е изключително, тъй като Русия е извънредно близо ", споделя граничарката Емили Енгелиен. " Контролираме границата и внимаваме да няма незаконни прекосявания. Вижда се, че сме тук и сме в непрекъсната подготвеност да реагираме. ", цитира Дойче Веле.

Как глобите против Русия удрят и Норвегия?

Засега в " ничията земя " сред Норвегия и Русия е умерено. Но в граничния град, Киркенес край Баренцово море, където живеят към 3,5 хиляди души, е по-различно. Големият комшия е толкоз близо, че даже част от табелите с имената на улиците са и на двата езика. В края на 1980-те там бе издигната огромна корабостроителница. Студената война бе отминала, разведряването се усещаше. Бизнесът от двете страни на границата в продължение на години вървеше чудесно.

Големите съветски риболовни траулери от Северно море и до през днешния ден идват за ремонт в Киркенес. Корабостроителницата е най-важният шеф в района. Но глобите, ориентирани към Путин и неговия режим, удрят и норвежкото дружество.

Откакто Русия беше изключена от системата за интернационалните разплащания SWIFT, съветските клиенти към този момент не могат да заплащат, споделя шефът на корабостроителницата Грегер Мансверк, сочейки към един колям гораб. " Той трябваше да отплава след два дни, а на негово място да пристигна различен. Но ние не знаем дали съветският клиент въобще е в положение да заплати даже задатъка. "

В корабостроителницата работят към 100 души. Поръчки има премного, само че все пак част от хората в този момент вероятно ще изгубят работните си места. От Мурманск идват освен кораби за ремонт - и доста съветски служащи са се преселили в Норвегия, тъй като имат по-добри изгледи за работа. Разказват, че са съумели да оцелеят след двете години на пандемия, само че глобите против Русия в този момент могат да се окажат съдбовни за тях.

Правителството дава обещание помощ

Норвежкият министър на стопанската система Ян Кристиан Вестре на два пъти към този момент идва от Осло, с цел да беседва с огромните работодатели, които упорстват за поддръжка от страната. Вестре дава обещание помощ, само че споделя: " Ситуацията е трагична. Тукашните предприятия вършат огромен оборот от съветски клиенти. Затова е значимо да се запазят работните места на хората в граничния район. " Предвидено е корабостроителницата и останалите предприятия да получат улеснен достъп до заеми, с цел да се оправят с рецесията.

Риболовните траулери от Мурманск са съществени клиенти на корабостроителницата в Киркенес

Хората в Норвегия се безпокоят освен за стопанската система си. Ситуацията със сигурността се промени коренно след началото на войната в Украйна. Във фиордите в западната част на Норвегия на всеки две години се организират учения за защитата на страната. Но тази година учението " Cold Response " ( " Студен отговор " ) се организира тъкмо във времето на огромния спор сред НАТО и Русия. Войниците, които вземат участие в учението, са 30 000. Маневрите им са единствено на 800 км от Русия.

Норвегия отвръща на Русия

" Навремето е имало и взаимни учения с Русия, само че в този момент всичко е друго ", показва контрадмирал, Руне Андерсен. " Това е напълно нова обстановка, с която стартира нова епоха за европейската политика на сигурност. Правилно и значимо е повече страни от НАТО като Норвегия и Германия да укрепят въоръжените си сили. Необходимо е и задълбочаване на съдействието в бъдеще. "

Арктика е богата на първични материали, битката за които тече от дълго време. Русия предявява искания и показва военно наличие. Поради това и Норвегия има желание да отвърне по същия метод.

Граничарката, Емили Енгелиен, споделя, че фамилията ѝ в Осло непрекъснато я пита за какво е избрала да служи навръх това място. " Близките ми считат, че тук не е задоволително несъмнено - и те се тревожат от войната в Украйна. Затова постоянно ме питат по какъв начин съм. Но аз всякога им споделям, че съм добре. "

Военната работа на Енгелиен би трябвало да завърши след няколко седмици, само че тя счита да я удължи с половин година - просто времената са прекомерно напрегнати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР