Норвежки депутати съобщиха вчера, че са предложили американския президент Доналд

...
Норвежки депутати съобщиха вчера, че са предложили американския президент Доналд
Коментари Харесай

Норвежки депутати номинираха Тръмп за Нобеловата награда за мир

Норвежки депутати оповестиха през вчерашния ден, че са предложили американския президент Доналд Тръмп за Нобеловата премия за мир след историческата му среща с водача на Северна Корея Ким Чен-ун, предоха международните организации.

Номинацията пристигна от двама членове на Норвежката прогресивна партия, която е третата по величина политическа партия в страната. Пер-Вили Амундсен, който е член на партията, сподели за Норвежкото радио и телевизия, че протичащото се е историческо и че е почнал развой, който може да способства за международния мир.

Група американски законодатели също оповестиха неотдавна, че са предложили Тръмп за Нобеловата премия. Номинацията идва след приключването на тазгодишния краен период, тъй че президентът на Съединени американски щати може да бъде определен да взе участие идната година.

Други видни водачи, които са били предлагани за Нобел за мир, са президентът на Русия Владимир Путин и някогашния кубински водач Фидел Кастро. Предшественикът на Тръмп Барак Обама получи премията през 2009 година

Норвежкият Нобелов комитет разгласи, че тази година е получил 328 номинации за премията за 2018 година Комитетът поучава номиниращите да не разкриват кого са предложили, само че няма публична възбрана това да се прави.

Политици, учени и преподаватели, някогашни носители на премията, шефове на проучвателен институти за мир и някогашни и сегашни членове на Нобеловия комитет имат право да вършат оферти кой да бъде отличен. Наградата е учредена през 1901 година от Алфред Нобел - шведския академик, изобретил динамита.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР