Норвегия, едно то най-приятните места да прекараш старините си, е

...
Норвегия, едно то най-приятните места да прекараш старините си, е
Коментари Харесай

Осло забранява автомобилите до 4 години

Норвегия, едно то най-приятните места да прекараш старините си, е на път да стане даже още по-приятно.

До 2019г Осло ще се отърве от частните коли, с цел да направи място за 60км нови велоалеи и спомагателни варианти за градски превоз. С популация към 650 000 души, извънредно подреденият град служи като държавен и стопански център на Норвегия.

Други европейски градове към този момент са опитали с ограничение на автомобилния трафик за понижаване на замърсяването на въздуха. Мадрид вкара възбрана за прекосяване на коли на непознати поданици, а Милано предлага ваучери за публичния превоз на тези, които са се отказали от колите си. В Лондон пък има солени такси за водачите, които не се предвижват с електрически коли. Амстердам – град с толкоз доста колела, че няма място за паркирането им – също се опита да забрани колите в центъра за къси интервали.

И стигаме до Париж. Освен че вкара възбрана за дизеловите коли в центъра и ограничи трафика в интервалите, когато въздухът е прекомерно нечист, Градът на светлините вкара през целия ден без коли през предишния месец. Резултатът беше халюцинационен, злокобен и изцяло необикновен.

Всички тези старания обаче бледнеят пред това, което беше оповестено в Осло – желанието на града да се трансформира в първата европейска столица без авто трафик в центъра си.

Разбира се, ще има изключения. Автобусите и трамваите ще останат в центъра на Осло. Специален транспорт ще има за инвалидите. Колите, които би трябвало да минават през центъра, с цел да зареждат магазини, заведения за хранене и други бизнеси също ще получат позволение – точно предприемачите бяха най-големите съперници на възбраната.

Както оповестява The Guardian, въпреки единствено 1000 души да живеят в самия център на Осло, повече от 90 000 работят там. 11 от 57-те най-големи търговски комплекса също се намират в бъдещата свободна от коли зона.

Зад всичко това стоят съответни цели и периоди. Забраната за частни коли в центъра на Осло е част от по-голям проект за понижаване на нездравословните излъчвания с 50% до 2020г спрямо равнищата от 1990г.

Извън центъра, градските управници се надяват да понижат автомобилния трафик в целия град с 20% до 2019г и с 30% до 2030г.

Вероятно най-впечатляващото тук е бързината, с която се случва всичко. Четири години е много дребен интервал, изключително за скандинавска нация, която нормално оперира доста по-бавно и премерено. Да не забравяме, че там ТВ феновете застават пред екраните, с цел да гледат 18 часа по какъв начин сьомга плува против течението.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР