Нормализира се обстановката в община Самоков след обявеното вчера следобед

...
Нормализира се обстановката в община Самоков след обявеното вчера следобед
Коментари Харесай

Нормализира се обстановката в община Самоков след обявеното бедствено положение

Нормализира се ситуацията в община Самоков след оповестеното през вчерашния ден следобяд бедствено състояние. На територията на останалите 21 общини от Софийска област няма данни за наводнения или повреди, породени от изобилните превалявания, гръмотевични стихии и градушки, паднали през вчерашния ден. Това оповестиха от пресцентъра на Областната администрация на София Област.

От РД ПБЗН-София осведомят, че за интервала от 8.00 часа на 3 юли до 8.00 часа на 4 юли, в Софийска област няма данни за затворени пътни сектори, откъснати обитаеми места, както и нужда от евакуация на хронично заболели хора, родилки и други, както не е имало нужда и от доставяне с храна и артикули от първа нужда.

Лошите метеорологични условия не са оставили обитаеми места без водоснабдяване и телефонни връзки. На места е имало региони с отчасти спиране на електрозахранването, като то към този момент е възобновено.

След траял повече от четири часа пороен дъжд, в град Самоков са наводнени дворни места, приземни етажи и изби. В 15.00 ч., със заповед № 01-1012/03.07.2017г. на кмета на гр. Самоков Владимир Георгиев, е оповестено бедствено състояние на територията на града.

Чрез Народно събрание 112 в Оперативния център на РД ПБЗН-София, са получени повече от 300 сигнала за наводнения и бедстващи жители. За премахване на вредите от наводнението е образуван Оперативен щаб, отпред с кмета на града. Евакуирани са 12 жители, множеството от които към този момент са по домовете си.

Рано тази заран отрасловият Заместник регионален шеф на Софийска област Николай Николов дойде на място в Самоков, с цел да координира дейностите по справяне с последствията от наводнението. На място дойдоха още Областният шеф Илиан Тодоров и ръководителите на РИОСВ-София, Групово дело ПБЗН-София, ОД по Безопасност на храните-Софийска област, РЗИ-София област, „ ВиК “ ЕООД-София.

За интервала на рецесията в работата по премахване на следствията от СД ПБЗН са изпратени 16 чиновници, един контейнеровоз, една Амфибия, два противопожарни автомобила и 12 моторни помпи. От РД ПБЗН-София за справяне с бедствието са изпратени 27 чиновници, осем противопожарни автомобила и 12 моторни помпи. На помощ на чиновници от Групово дело ПБЗН са пристигнали и четирима доброволци от София с четири моторни помпи. Отводняването на залетите парцели продължи през цялата нощ и ще продължи до дефинитивно справяне с следствията от бедствието. Към 10.00 ч. на 04 юли. водата, заляла Самоков, се оттече, като отчасти наводнени останаха дворове и изби, като екипите не престават работа там.

От екипи на РИОСВ-София бяха замерени равнищата на замърсяване на Пречиствателната станция за отпадни води на Самоков, на остарялото бунище и новото хранилище за боклуци на града, като не е установено превишаване на замърсяването. От ОД по Безопасност на храните направиха инспекция на магазините за хранителни артикули за да бъдат установени и бракувани негодни за приложимост хранителни артикули. От ОДБХ направиха и инспекция за умряли животни, които би трябвало да бъдат закарани до екарисаж. От екипи на РЗИ бяха взети проби от питейната вода, която имаше леко замътняване, само че не е установено рисково замърсяване. Водоизточниците на община Самоков са хлорирани с превантивна цел. Екипи на ВиК и РЗИ участваха още в почистването и отпушването на канализационната мрежа на града, като тя не е била прекъсвана спешно от бурята. Извършена е и стерилизация на детските градини и образователни заведения, наранени от водата.

Електрозахранването бе изключено още веднъж за предварителна защита, заради постигане на равнището на водата до електрическите табла в домовете на жителите, само че към този момент е възобновено. Кметът на Самоков към този момент образува комисии, които да опишат вредите на засегнатите жители и тези по общинската инфраструктура.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР