Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

...
Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Нормална таблица; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;
Коментари Харесай

Д-р Брънзалов: Българският пациент няма самодисциплина

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

В доста огромна степен от държанието на пациентите зависи какъв брой ще се развие епидемията от ковид в България, разяснява в изявление за БНР доктор Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС и общопрактикуващ доктор. Той добави, че българският пациент не проявава добра самодисциплина. И акцентира няколко пъти, че кашлящи и кихащи хора нямат работа пред кабинета на джипито – би трябвало да се съветват по телефона. А в краен случай да носят маска или шал върху лицето.

Клиничната картина при COVID-19 е доста сходна с тази при други респираторни болести. Няма характерно лекуване за ковид, само че признаците се овладяват с познатите средства според от недоволствата на пациента. Най-важното е обаче той да е изолиран, да е под карантина в дома си и да заобикаля контакти с други, които може да болести. Това се отнася и за пациентите, които са заболели от грип. Знаете, че сме в грипна зараза, втора вълна, вид Б, подсети доктор Брънзалов.

Д-р Брънзалов уточни още, че първичният контакт на болните с персоналните лекари по-телефона е задоволителен: „ Взимат се ограничения. Всички ние ще бъдем сложени на изпитание- и здравната система, и най-много пациентите, тъй като от тяхното държание значително зависи по какъв начин ще се развие епидемията “.

Николай Брънзалов акцентира, че хората със признаци на респираторни болести не е желателно да чакат пред лекарски кабинет или, в случай че го вършат, би трябвало лицето да бъде покрито: „ Не е желателно кашлящи пациенти, изобщо всички, проявяващи признаци на инфектиране на горните дихателни пътища, да посещават лечебни заведения. Те би трябвало да си останат у дома и да се свържат с нас. Ако въпреки всичко, по някакъв метод те се окажат в коридорите на ДКЦ-та и други лечебни заведения, е мощно целесъобразно да бъдат с маски, със защитни средства. Няма работа пациент във фебрилно положение по коридорите на лечебните заведения “.

Д-р Брънзалов акцентира, че ролята на персоналните лекари е доста значима, защото те имат информация за всички предхождащи или съпътстващи болести на своите пациенти и могат да преценяват кои от тях са рискови и може да се нуждаят от болнично лекуване или има риск да прекарат COVID-19 по-тежко, макар че данните за момента са, че инфекцията се прекара леко от множеството хора: „ Личните лекари знаят по принцип пациентите и техните други съпътстващи болести и могат да преценяват значително какъв брой им е влошено положението. Защото ние знаем кой е болен от други съществени болести. Статистиката демонстрира, че при 81%, дори и повече, болестта протича с доста леки признаци - общо неразположение и така нататък Опасно е при дребният % от към 3-4 или 5% от хората, които имат и съпътстващи, хронични болести, които са медикаментозно обезщетени, само че при един подобен стрес, на какъвто бива подложен организмът на подобен пациент от каквото и да е вирусно заболяване, може да се усложнят нещата “.

Д-р Брънзалов акцентира готовността на медиците да изпълнят своя дълг, само че още веднъж добави, че е доста значима самодисциплината на пациентите: „ Българските медицински експерти ще изпълнят своя професионален и публичен дълг и ще създадат всичко допустимо въпросната зараза да се ограничи. До каква степен ще бъде тази зараза дейна на територията на България зависи освен от тях, а главно зависи от пациентите и тяхната гражданска отговорност и държание по време на въпросната зараза. Медицинските експерти също имат някакъв потенциал - в случай че се появи някаква голяма вълна, която не е подвластна от него, макар положените ограничения, естествено, че системата ще се задъха. Много ми е неприятно да го кажа, само че каква самодисциплина ще прояви българският народ не съм доста огромен оптимист “, заключи доктор Брънзалов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР