Нивото на замърсяване на световния океан с пластмаси е доста

...
Нивото на замърсяване на световния океан с пластмаси е доста
Коментари Харесай

Пластмасите в световния океан по-малко от очакваното

Нивото на замърсяване на международния океан с пластмаси е много по-ниско, в сравнение с се смяташе през последните десетилетия, оповестиха Агенция Франс Прес и ТАСС, базирайки се на проучване на учени от Нидерландия и Германия.

Досега се смяташе, че в международния океан плават 50-300 милиона тона пластмасови боклуци. Според проучването на учените от Нидерландия действителното равнище на замърсяване се дължи на към 3,2 милиона тона боклуци.

То е изчислено въз основа на към 20 хиляди измервания по целия свят. Плаващите в океана боклуци обаче са по-устойчиви, в сравнение с се смяташе до момента, пишат още създателите на проучването, оповестено в сп. " Нейчър джиосайънс ".

Учените са основали компютърни модели въз основата на данни за замърсяването по бреговете и в международния океан и заключават, че в океана попадат по-малко пластмаси, само че количеството на боклуци на повърхността е по-голямо от досегашните оценки.

Според изчисленията всяка година в океана попадат 470-540 хиляди тона пластмасов отпадък, което е доста под оценките до момента за 4-12 милиона тона. В същото време общото количество плаващи на повърхността на океана боклуци - почти 3,2 милиона тона, е доста повече от досегашните оценки.

" Преобладаващата част от пластмасовата маса на повърхността се състои от огромни предмети - над 2,5 сантиметра, които плават по-лесно ", изясняват създателите на проучването. Добрата вест е, че тези по-едри предмети могат да се уловят по-лесно от микропластмасите.

Лошата вест е, че пластмасата се задържа в океана по-дълго. " Това значи, че ще отнеме повече време, преди резултатът от ограниченията за ограничение на пластмасовите боклуци да стане забележим ", акцентира ръководителят на проучването Микаел Кандорп от университета на Утрехт, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР