Косатки в Испания потопиха ветроходна яхта близо до Гибралтарския проток,

...
Косатки в Испания потопиха ветроходна яхта близо до Гибралтарския проток,
Коментари Харесай

Косатки потопиха 15-метрова яхта край Гибралтарския проток

Косатки в Испания потопиха ветроходна яхта покрай Гибралтарския пролив, съобщи ДПА. В неделя сутринта двамата членове на екипажа на 15-метровата яхта Alboran Cognac чуват приглушени удари по корпуса. Това се случва на към 26 км от нос Спартел в Мароко, на южния вход на Гибралтарския пролив. 

Повреден е рулят на ветроходната яхта. Вода навлиза в лодката и моряците подават сигнал за незабавна помощ. От Испания е изпратен хеликоптер, а близкият танкер MT Lascaux е помолен да се притече на помощ на авариралия кораб. Час след сигнала за злополучие екипажът е евакуиран на танкера. Яхтата обаче не може да бъде избавена и скоро по-късно потъва.

Това е седмият сходен случай от 2020 г. 

Експертите, учещи държанието на интелигентните животни,

допускат, че косатките са се блъснали в яхтата.

Учените прибавят, че морските бозайници принадлежат към група от 37 типа, които живеят сред северната част на Иберийския полуостров и Гибралтарския пролив на юг, добави ДПА. 

Не е известно за какво от 2020 година насам косатките неведнъж блъскат плавателни съдове. Въпреки че постоянно се приказва за „ набези “, учените разказват държанието им като „ взаимоотношения “, защото не е известна повода за тези дейности, които се следят единствено в този морски регион.

Възможно е животните просто да са желали да си поиграят. Може обаче това да е и реакция на отрицателен опит с транспортен съд.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР