Нито един от елементите на автоматизираната система за продажба на

...
Нито един от елементите на автоматизираната система за продажба на
Коментари Харесай

Как ГЕРБ „усвои“ 53 млн. за градския транспорт в Русе – къде са парите?

Нито един от детайлите на автоматизираната система за продажба на билети и карти за градския превоз в Русе, построена с европейско финансиране, не действа в цялостния си размер. Такова е положението и на останалите съставни елементи от огромния транспортен план на града на стойност над 53 млн. лева сподели инспекция на „ За истината “.

Поставените валидатори в рейсовете не работят. Повечето от тях към този момент даже са демонтирани. Редовно се случва електронните табла по спирките вместо да осведомят жителите за идващите курсове на рейсове или тролеи, да демонстрират китайски писмени знаци, или изобщо да не работят. Това са единствено част от неволите на русенци и техния неслучил се план за “интегриран градски превоз ”. Общата стойност на двата стадия на плана, финансиран с европейски средства надвиши 53 млн. лева

Награда за „ триумфа “

Първият стадий на плана, на стойност 29 млн. лева бе осъществен в интервала 2012-2015 година, когато кмет на Русе бе Пламен Стоилов (ГЕРБ). С парите от Европейския съюз бяха конфигурирани 100 осведомителни табла на спирките, бордови компютри с GPS в транспортните средства, валидатори за карти и билети, 25 машини за зареждане на карти.

Беше основан и интерактивен интернет портал за следена в действително време местоположението на рейсовете по всяка линия. За “успеха си ” при осъществяването на плана Стоилов получи през 2016 година премия за принос в развиването на инфраструктурата в България. Връчи му я тогавашната министърка на районното развиване и благоустройството и негова съпартийка Лиляна Павлова.

И още 24 млн. лева за „ прелест “

По-късно, през 2017 година стартира реализацията на втория стадий на плана, който беше на стойност 24.3 млн. лева, по-голямата част от които, обезпечени по Оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014 – 2020 година “

Toй трябваше да пoвиши пpивлeĸaтeлнocттa нa oбщecтвeния гpaдcĸи тpaнcпopт, да пoдoбpи дocтъпнocттa и фyнĸциoнaлнocттa му и вкрайна сметка да обезпечи пoдoбpeнa мoбилнocт в paмĸитe нa oбщинaта. Приоритет трябваше да бъде даден на вeлocипeднитe и пeшexoднитe aлeи при oпaзвaнe нa oĸoлнaтa cpeдa и пoдoбpявaнe нa бeзoпacнocттa нa тpaнcпopтa в гpaд Pyce. Haй-гoлeмият ĸoмпoнeнт в тази втора фаза на пpoeĸтa бe oбнoвявaнeто нa бyл. „ Πpидyнaвcĸи “, pexaбилитaцията нa 2 пacapeлĸи и изгpaждaнe нa eднa нoвa.

Равносметката осем години по-късно е, че нищо от построеното не работи. Това се удостоверява и от отговори на въпроси, които „ За истината “ зададе на сегашната общинска администрация.

Ремонт на ремонта

Проведена беше социална поръчка за доставка на 80 нови валидатори на обща стойност 56 хиляди лева Дружеството “Ен Ер Джи Софт ”, което завоюва публичната поръчка се ангажира да достави, инсталира и вкара в употреба устройствата, които, както е записано в заданието, би трябвало да обезпечат лелеяната “гъвкава система за таксуване в публичния превоз за жителите на Русе ”.

Сега Община Русе прави опит да възвърне интегрираната системата за градски превоз “със лични средства и старания ” – т.е. за сметка на данъкоплатците в Русе.
 Машините за продажба на билети и карти за градския превоз в Русе
Грешки в връзката

Реклама

От общината аргументират потребността от нови валидатори за транспортните средства с това, че купените с европейски средства преди 8 години към този момент са “морално остарели ” и с “изчерпан механически запас и експлоатационна валидност ”.

“Валидаторите, за които говорите, са конфигурирани през 2015 година, т.е. преди 8-9 години. Почти всеки към този момент има смарт телефон, който употребява за интервал до към 3 години. Аналогичен е казусът с валидаторите, въпреки и с по-дълъг период. ”, гласи отговорът на общинския пресцентър, откъдето декларират, че първите проблеми със системата се появяват през 2020 година

Тогава бяха въведени нови условия, касаещи наложителното съществуване на QR код на издаваните билети. От Община Русе изясняват, че актуализиране и надграждане на съществуващата система, която да дава отговор на новите правила, не е било допустимо. Причината – липса на “комуникационната и осведомителна съгласуваност сред обособените съставни елементи и централната сървърна система ”, построени по плана.

„ Дребни “ неточности

Проверка в стенограмите от съвещанията на локалния Общински съвет обаче демонстрира, че първите проблеми с валидаторите в градския превоз пораждат не през 2020 година, както твърди общината, а още през 2018 година – единствено три години след формалното стартиране на системата в употреба.

Тогава общинската съветничка от партия “Глас-народен ” Мариета Волф задава въпроси към кмета Пламен Стоилов във връзка със сигнали на жители за неработещи валидатори в транспортните средства. Местната администрация отговоря, че “действително в някои от транспортните средства на двете сдружения (които обслужват градския превоз в Русе – бел.а.) оборудването не работи ” и разясняват, че откритата нередовност не е предмет на гаранционното обслужване.

Един интернет портал със съмнителна успеваемост

Това са други два съставния елемент от огромния план за интегриран градски превоз, който Община Русе осъществя сред 2014 и 2015 година със средства по Оперативна стратегия “Регионално развиване 2007-2013 година ”. Единствената диря от така наречен “Интерактивен интернет портал ”, която “За истината ” откри, е изцяло неподвижен уебсайт, който можете да видите –.

Според формалните известия на Община Русе той следва да “дава информация за трафика, местоположението на транспортните средства, времето до идването им, както и данни за вероятни направления и линии. Очевидно е обаче, идно с просто око обаче е, че страницата не дава никакви сходни данни. Там са посочени само разписанието на линиите на градския превоз, както и цените на картите за авансово пътешестване.
 Скрийношот от така наречен “Интерактивен интернет портал ”
Друг забавен съставен елемент са доставените с европейски пари 25 стационарни автомата за зареждане на предплатени карти за пътешестване. От 2021 година те също не работят заради липса на “комуникационна и осведомителна съгласуваност ”, като към днешна дата част машините се намират в окаяно положение.

“За истината ” изиска от общината информация до каква степен тези устройства са били употребявани от жителите на Русе преди те, сходно на валидаторите, да спрат да действат изправно.

От 2015 година до 2021 година приходът от зареждане на карти посредством автоматите е в размер на 192 453 лева сочи формалната информация на общината. За този интервал са осъществени към 4900 зареждания, което значи по към 70 карти месечно или по 3 карти на машина.

Това е тъжната история на неслучилия се интегриран градски превоз в Русе.

Градът обаче не прави изключение. В рамките на Оперативна стратегия “Регионално развиване 2007-2013 година ” бяха усвоени средства за сходни планове в още няколко регионални града – Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив – все градове под ботуша на ГЕРБ. Там проблемите са идентични и даже по-тежки.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР