Ниските цени на петрола подклаждат войни. Това е основната теза

...
Ниските цени на петрола подклаждат войни. Това е основната теза
Коментари Харесай

Eксперти: Ниските цени на петрола подклаждат войни

Ниските цени на петрола подклаждат войни. Това е главната теза на съветския вестник “Взгляд “, представен от организация " Фокус ", в материал, отдаден на черното злато.
„ Колкото по-ниски са котировките на петрола, толкоз остри са изказванията и по-чести са акциите за заплашване на обществеността ". С тези думи анализаторите разясняват последните вести за нахлуване против петролен танкер в Близкия изток. Поредица от такива офанзиви генерира безапелационни, въпреки и тайни версии за това кой стои зад тях.
В петък бяхме очевидци на детонация на ирански танкер вследствие на две ракетни офанзиви, съобщи представителят на Иранското външно министерство Абас Мусави. Танкерът е бил ударен от две ракети на към 60 благи (почти 100 километра) от пристанище в Саудитска Арабия. " Разследване, извършено от Националната танкерна компания на Иран, демонстрира, че иранският танкер е атакуван два пъти с разлика от към 30 минути и е развален ", сподели Мусави. Техеран изследва събитията на случая и открива кой стои зад офанзивата. Според Мусави е имало огромен теч на нефт, което е довело до мощно замърсяване на околната среда.
От своя страна иранската телевизионна компания IRIB заяви, че танкерът към този момент е спрял да се движи и екипажът е съумял да сведе до най-малко приключването на нефт и да предотврати появяването и разпространяването на пожар.
Случаите на набези върху нефтени уреди в района в последно време зачестяват. Преди по-малко от месец дронове нападнаха заводите на най-голямата саудитска компания Aramco, което докара до срив на производството на нефт в кралството. Цените на петрола незабавно скочиха с 20%. Вярно, саудитците съумяха бързо да поправят фабриките, а цените на петрола се върнаха на предходните си равнища - под 60 $ за барел.
Преди това през юни два танкера, принадлежащи на норвежките и японските компании, претърпяха злополука в Оманския залив край крайбрежията на Иран. Корабите пострадаха от нахлуване с торпеда.
„ Всички тези случки са взаимосвързани. Те са ориентирани към ескалиране на обстановката в Персийския залив, поощряване на напрежението в района “, споделя водещият специалист на Националния фонд за енергийна сигурност Игор Юшков.
Основният въпрос е кой стои зад всичко това? Ако това беше терористична офанзива, тогава за какво никой не пое отговорност за нападението, изненада се Антон Биков, основен анализатор на Центъра за разбори и финансови технологии. Списъкът на „ обвинените “ в последна сметка не е толкоз огромен. Това могат да бъдат Съединени американски щати, Саудитска Арабия, Израел или даже самият Иран.
Целият разбор по тематиката четете в Expert.bg .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР