Никос Статопулос [BC Partners] В началото на ноември официално бе

...
Никос Статопулос [BC Partners] В началото на ноември официално бе
Коментари Харесай

Никос Статопулос: Възможно е Vivacom да се превърне в регионален хъб на бизнеса ни

Никос Статопулос

[BC Partners] В началото на ноември публично бе оповестено, че най-големият български телеком БТК ще има нов притежател - районната медийна компания United Group (UG), в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners. До последно за оператора се бореха два претендента - другият беше американският фонд Providence Equity Partners. Очаква се договорката да бъде финализирана през второто тримесечие на 2020 година Цена не е оповестена, само че по информация от пазара продажбата прави оценка българския телеком на 1.2-1.3 милиарда евро, което е седем пъти облагата преди лихви, налози и обезценка (EBITDA).

Чрез БТК купувачът, който към този момент оперира във всички страни от някогашна Югославия, ще навлезе и в България. United Group стартира като дребен кабелен оператор, учреден от сръбския предприемач Драган Шолак. През годините минава през серия финансови вложители, като Шолак остава непроменяемо основно лице и миноритарен акционер. От март 2019 година BC Partners влезе като мажоритарен притежател в United Group с малко над 50% дял в договорка, оценяваща групата на 2.6 милиарда евро. Продавачът KKR остана с миноритарен дял, а остатъчна дребна инвестиция има и Европейска банка за възстановяване и развитие. За проектите за развиване на телекома " Капитал " беседва с Никос Статопулос, сътрудник и член на изпълнителния комитет на BC Partners.

Интервю с досегашния главен акционер в БТК - Спас Русев, вижте тук.
Защо избрахте БТК* за идната си инвестиция?

Vivacom е водещият интегриран телекомуникационен оператор в България и се показва доста мощно, най-много през последните 3 години, като се трансформира от някогашния закрепен монополен оператор във водещ мобилен телеком с високи оценки на удовлетвореността на клиентите и водещи позиции също в широколентовия интернет и платената телевизия. Vivacom се възползва от удобната макроикономическа среда в България и добре вложената инфраструктура и мощния мениджърски екип, които са значими капиталови критерии за United Group и акционерите, в това число и за нас. Придобиването ще удвои размера на UG по-малко от година след нашето нахлуване в групата и доста ще усили диверсификацията по страни и артикули. Освен това ще усили доста европейското наличие на UG.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Каква е цената на договорката и бихте ли могли да я сравните с други сходни скорошни транзакции?

Не разясняваме цените в покупко-продажби, в които участваме като претендент. Сделката е предмет на нормалните регулаторни утвърждения, в това число антимонополни правила, и чакаме те да бъдат изчистени в точния момент за приключването й през 2020 година

Каква е акционерната конструкция на United Group?

Не мога да дам детайлности, само че мога да кажа, че BC Partners e най-големият акционер с надзорен дял в United Group. След нас е мениджърският екип, воден от създателя Драган Шолак, с миноритарен дял. И по-късно идват другите два акционера с по-малки дялове - фондът KKR и EБВР.

Възможно ли е БТК да стане нещо като районен хъб на бизнеса ви на Балканите?

Да, считам че е допустимо. Имаме доста високо мнение за опциите на Vivacom като извънредно мощен интегриран телекомуникационен оператор в България. И това му дава капацитета освен на вътрешния пазар, само че и районно като част от United Group. Така компанията ще може да се възползва от нашия механически и потребителски опит, както и от наличието.

За какво наличие става въпрос?

Все още е мъчно да се каже, тъй като има толкоз доста и друго наличие. Имаме наличие, което произвеждаме, и такова, което купуваме. Има интернационално наличие, като да вземем за пример мачовете от Шампионската лига. Имаме и локално, което сами развиваме. Може да се опитаме да повторим тази формула и във Vivacom, както и да преценим дали може да пренесем наличното основано наличие в United Group. Но към момента нямаме ясна концепция какво тъкмо ще използваме. Но би трябвало да имате поради, че UG е един от може би едвам двата световни оператора, които освен популяризират наличие, само че и създават и държат такова. И като такава компанията има огромен капацитет за развиване. Другата е Сomcast, която наскоро купи Sky и има същия модел като United Group.

Как планирате да разпространявате това наличие?

Може да използваме платформи на други компании, които да комбинираме. Разполагаме и с най-хубавата технология за гледане на телевизия през личната ни платформа EON.

Какви са вашите проекти за БТК - ребрандиране, нови услуги и така нататък ?

Ще използваме маркетинговите и техническите пълномощия на UG и ще продължим да влагаме доста в инфраструктурата на Vivacom и нейните пакетни услуги за клиентите във всички продуктови сегменти (мобилна и закрепена телефония, широколентов интернет и платена телевизия), с цел да укрепим в допълнение водещите позиции на компанията. UG има заслужена известност във всички страни, в които работи, като предлага най-бързата широколентова връзка, най-качественото наличие, водещите телевизионни технологии от последващо потомство и потребителско съоръжение и най-надеждните артикули за телефония. Това ще бъде нашата цел и в България.

Имате ли към този момент сложена цел за бъдещи вложения - какъв брой планирате да инвестирате и какъв ще бъде главният ви фокус?

Мога да ви кажа, че ще увеличим вложенията на компанията в нейната мобилна и закрепена инфраструктура и потребителско съоръжение оттатък историческите равнища, което е добра вест за българските консуматори.

Какво ноу-хау от другите ви бизнеси в района ще употребявате в българската компания?

BC Partners има дълготраен опит в бранша - водещ кабелен вложител е в Европейски Съюз и Съединени американски щати с доста сполучливи инвестиции през последните 15 години: Unity Media, ComHem, Suddenlink, Cablevision, UG, в този момент Vivacom. Ние сме дейни акционери, които схващат пазара и компанията.

Били ли сте в контакт с чешката капиталова компания PPF за придобиването на дял в българската телевизия bTV?

Не разясняваме пазарни клюки и спекулации.

Какви са дълготрайните ви проекти за БТК? Поставили ли сте си периоди за бъдещо излизане от договорката?

Придобихме UG едвам през март тази година и сме фокусирани върху вложението в бизнеса, с цел да растем още в бъдеще, и по този начин се радваме на присъединението и на Vivacom в нашата платформа. Стратегията ни е да сме дълготрайни мениджъри на фирмите, които притежаваме, по тази причина сме съсредоточени върху увеличение на цената на United Group, и като такива е прекомерно рано да обсъждаме по-дългосрочни проекти. Не можем да приказваме за излизане от собствеността ни.

Какви са приликите и разликите сред българския пазар и останалите страни в района?

Както споделих, телекомуникационният пазар в България е прелъстителен по няколко аргументи - удобната макроикономическа среда и положителната инфраструктура на множеството оператори. Тези са главните взаимно свързани условия за добър телекомуникационен бизнес. Така че Vivacom печели и от двете. Има много прилики с други пазари, на които работим, и по този начин ще можем да ускорим растежа и в идващите години.

BC Partners влага в разнообразни браншове. Наблюдавате ли към този момент закъснение на стопанската система и очаквате ли рецесия?

Не чакам рецесия. Средата не е същата като 2007 година Ако лихвите останат ниски и корпоративните облаги са мощни, може да има единствено закъснение, само че не и рецесия. А забавянето трябваше да се случи от дълго време, само че към момента сме във върховата точка на настоящия цикъл. И когато пристигна спадът от тази върхова точка, съгласно мен няма да е внезапен срив. Въпросът е по кое време ще се случи, а не дали.

* В изявлението " Капитал " употребява названието БТК - сдружението, посредством което компанията работи в България, до момента в който Никос Статопулос приказва за Vivacom - комерсиалната марка на оператора.

Интервюто взеха Алексей Лазаров и Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР