Никос Констандарас,в. КатимериниПремиерът Алексис Ципрас беше обявил гласуването като вот

...
Никос Констандарас,в. КатимериниПремиерът Алексис Ципрас беше обявил гласуването като вот
Коментари Харесай

Изборите за Европейски парламент разлюляха Гърция

Никос Констандарас,
в. " Катимерини "

Премиерът Алексис Ципрас беше оповестил гласуването като избор на доверие в неговото държавно управление, неговата политика и на самия него. Гласуването обаче се оказа освен проваляне за Ципрас, само че и земетресение в политиката на Гърция. Десноцентристката " Нова народна власт " завоюва със сериозна преднина, а СИРИЗА се срути, макар че влага съществено в поляризираща реторика и в разпределяне на придобивки на гласоподавателите, а ПАСОК зае трето място пред Комунистическата партия и неонацистката " Златна зора ". Разделението сред последователите на избавителния пакет за рецесията в страната и съперниците на тези стъпки е в ход. Предсрочните парламентарни избори, които Ципрас ще изиска след седмица, евентуално ще отразят това.

Алексис Ципрас и СИРИЗА пристигнаха на власт през януари 2015 година с 36,34% от гласовете, водени от вълна от обществен яд против строгите икономии и промени, които кредиторите и сътрудниците от Европейския съюз постановиха на гърците в съглашението за избавяне от 2010 година Управлявайки с крайнодесните самостоятелни гърци, СИРИЗА се показа като глас на елементарните хора против елитите. Въпреки че не съумя да принуди кредиторите да се поддадат на волята му, а в средата на 2015 година той бе заставен да одобри нов избавителен проект с тежки условия, Ципрас продължи да нападна противниците си вкъщи. През последните седмици, когато наближаваха изборите за Европейски парламент, той влага съществено в политическа акция, която също по този начин заплашваше да обезсмисли жертвите на години строги икономии. Той предизвести пенсионерите, че подаянията, които държавното управление му е предоставило през последните седмици, зависят от техния избор в неделя. Тактиката не проработи. Причините хората да изоставят СИРИЗА ще станат по-ясни през идващите няколко дни, само че, наподобява, че доста от центристките гласоподаватели, които са изтласкани от периферията на политиката към центъра, към този момент не са удовлетворени от поляризиращия език на Ципрас, неговите политики и може би толерантността на неговото държавно управление към интензивност против статуквото.

В изказването си след изборите малко преди среднощ Ципрас сподели, че ще посети президента Прокопис Павлопулос незабавно след втория тур на локалните избори, който ще се организира в неделя, и ще го помоли да свика парламентарни избори. Премиерът избра да показа политическия избор като подобен сред светлина и мрачевина, като партията му дава обещание освобождение от строги икономии, до момента в който нейните противници са видимо за икономии, за елитите и за Международния валутен фонд. Това беше продължение на предизборната акция, която докара до проваляне на неделните избори за Европейския парламент и локалните управляващи. Това допуска, че СИРИЗА може освен да поддържа поляризиращ език, само че може и да усили напрежението, с цел да резервира гласовете си.

Лидерът на " Нова народна власт " Кириакос Мицотакис, въпреки това, изглеждаше примирителен в изказването си по-рано в неделя. Той прикани премиера да свика избори колкото е допустимо по-скоро, само че също по този начин прикани последователите на НД да работят " с отговорност и на първо място непретенциозно ". Това ще бъде сложна задача, в случай че държавното управление и неговите поддръжници не се съгласят на това. Но Мицотакис към този момент е в положение да дефинира курса на партията си. На него се приписва забележителното й възкръсване, което докара партията до победа за първи път от юни 2012 година, когато тя осъществя 29,66%. Това значи, че Мицотакис може да бъде в положение да прокара дневния ред на промените, който предложи, когато беше определен за партиен водач при гласоподаване на партийни поддръжници през януари 2016 година Въпреки че е наследник на някогашен министър-председател, той беше считан за новобранец. Ципрас непрестанно фокусираше офанзивите си върху Мицотакис, предоставяйки в този момент на своя противник ново ниво на доверие, откакто Мицотакис е приет поради успеха в неделя.

Следващите няколко седмици и месеци ще бъдат от решаващо значение за вътрешната политика и за връзките на Гърция с нейните сътрудници в Европейския съюз, нейните съдружници и нейните кредитори. Ципрас и Мицотакис носят тежко задължение на отговорност, защото водят нацията към избори. Ако разделянето цари, доста от жертвите от последните 10 години ще бъдат напразни и Гърция ще бъде в по-лошо състояние, в сравнение с беше преди рецесията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР