Никола Паскалев, на 21 години от София, спаси Богоявленския кръст

...
Никола Паскалев, на 21 години от София, спаси Богоявленския кръст
Коментари Харесай

21-годишният Никола Паскалев спаси Богоявленския кръст от водите на езерото в Дружба в София

Никола Паскалев, на 21 години от София, избави Богоявленския кръст от водите на езерото в ж.к. " Дружба " в наличието на кмета на София Йорданка Фандъкова, заместник-кмета Дончо Барбалов, кмета на регион " Искър " Ивайло Цеков, общински съветници и десетки жители, съобщи Българска телеграфна агенция.

Паскалев, който е студент във Англия, сподели, че през вчерашния ден е взел решение да взе участие в спасяването на кръста. Той пожела на всички българи да са здрави и сполучливи.

Кметът Фандъкова поздрави имениците за техния празник и им пожела здраве. Тук сме, с цел да измолим здраве, мир и благополучие за всички, сподели столичният кмет.

За да извадят кръста, тази година се хвърлиха общо 48 мъже, най-възрастният беше на 82 години, а най-младите - три момчета на по 18 години.

По традиция и тази година кръстът на Богоявление беше хвърлен във водите на езерото в ж.к. " Дружба 1 ".

Преди Великия богоявленски водосвет на понтона при амфитеатъра в парка " Дружба " имаше литийното шествие, което потегли от храма " Св. преп. Наум Охридски ". Белоградчишкият свещеник Поликарп отслужи водосвет.

Желаещите да вземат участие в конкуренцията на Богоявление би трябвало да имат навършени 18 години и да преминат сполучливо медицински прегледи.

Днешният празник е отдаден на кръщението на въплътения в човешки облик Син Божи, Иисус Христос, в река Йордан от свети Йоан Кръстител. Според християнската традиция през днешния ден се прави огромен Богоявленски водосвет над съдове с вода в храмовете и край водните басейни, реките и морето.

С осветената вода се поръсват всички вярващи и техните домове, а постоянно и местата на тяхната работа. Светената вода се пази през цялата година и се употребява за пиянство или поръсване като знак за ликвидиране от грехове и приемане на Божие благословение.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР