Нигерският президент Мохамед Базум, който бе блокиран в президентския дворец

...
Нигерският президент Мохамед Базум, който бе блокиран в президентския дворец
Коментари Харесай

Президентът на Нигер: Още съм на власт

Нигерският президент Мохамед Базум , който бе блокиран в президентския замък в Ниамей от разбунтували се военни, и външният му министър Хасуми Масуду обявиха, че Базум и държавното управление му към момента са на власт, съобщи Франс прес.

Франс прес прецизира, че Базум и Масуду са създали две обособени изказвания по този въпрос.

" Това, което постигнахме с огромна битка, ще бъде съхранено. Всички хора, които са привързани към демокрацията и свободата, ще го пазят ", се споделя в изказване на президента Базум в " Туитър ", оповестено към 05:00 ч. по Гринуич. Изявлението бе оповестено броени часове откакто военни обявиха по националната телевизия, че смъкват от власт президента, който бе демократично определен през 2021 година

Les acquis obtenus de haute lutte seront sauvegardés.
Tous les nigériens épris de démocratie et de liberté y veilleront.
— Mohamed Bazoum (@mohamedbazoum)

" Ние сме законните и законните управляващи ", сподели пред телевизия " Франс 24 " външният министър Хасуми Масуду.

" Законната и законната власт се упражнява от определения президент на Нигер Мохамед Базум " , сподели още Масуду, като посочи, че Базум е " в положително здраве ".

" Направен бе опит за държавен прелом ", само че " не цялата войска взе участие ", посочи външният министър.

Нигер става третата страна в Сахел , след Мали и Буркина Фасо, от 2020 година насам, в която се прави държавен прелом. Нигер е един от последните съдружници на Запада в Сахел - район, в който работят джихадистки формирования. След превратите в Мали и Буркина Фасо да вземем за пример двете страни се ориентираха към съдействие с други сътрудници, измежду които Русия, отбелязва Франс прес.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР