Ние сме в неизследвани води, казва Хусайн Хакани за най-новия

...
Ние сме в неизследвани води, казва Хусайн Хакани за най-новия
Коментари Харесай

Индия и Пакистан са в неизследвани води

" Ние сме в неразучени води ", споделя Хусайн Хакани за най-новия рунд на засилени враждебни дейности сред Индия и Пакистан. Бившият пакистански дипломат в Съединени американски щати е бил консултант на трима пакистански министър председатели. А наскоро издаде книгата " Нова визия за Пакистан - трансформиране на една дисфункционална нуклеарна страна ".

След въздушните удари, които Индия нанесе във вторник против бойци на пакистанска територия, Пакистан даде обещание да отвърне, " когато и където реши ". След по-малко от 24 часа сподели, че е нанесъл въздушни удари от другата страна на линията за надзор (ЛзК), разделяща Пакистан от следения от Индия Кашмир. Той съобщи, че е свалил два изтребителя на индийските Военновъздушни сили във въздушното пространство над Кашмир и е задържал двама водачи. Индия затвори част от въздушното си пространство в северната част на страната.

Мнозина са уверени, че пакистанският удар може да бъде обсъждан като възмездие на правилото " око за око, зъб за зъб ". Пакистан, сходно на Индия, има потребност да успокои гласоподавателите си. Но предизвикването в този момент е да бъде удържана ескалацията на враждебните дейности, преди нещата да излязат от надзор.

Според мен въздушните удари на Индия във вторник бяха изцяло непредвидени. Те бяха първите оттатък ЛзК - фактическата граница, която разделя Кашмир след войната сред двете страни от 1971 година " Пакистанският боен хайлайф разчита на нежеланието на Индия за ескалация посредством асиметрични бойни дейности (тероризъм) под нуклеарния чадър ", ми споделя професор Хакани. " Индия счита, че е разкрила едва място, където може да удари - било по суша със специфични елементи, както през 2016 година, или посредством удари от въздуха, без да се минава тази преграда ", счита той. Професор Хакани споделя, че Пакистан " не желае война с Индия, само че неговите въоръжени сили са изправени пред същинско предизвикателство ".

" Той /Пакистан/ не желае да спре всички джихадистки групи. Но наличието на джихадисти е непрекъснат източник на проблеми. През 2011 г.американците влязоха в пакистанското въздушно пространство, с цел да заловен Осама бин Ладен. Сега индийците влязоха в пакистанското въздушно пространство, пуснаха бомби и се завърнаха, без да се натъкнат на опозиция. Как пакистанските военни ще обяснят на обществото, че получават голям боен бюджет, с цел да могат да бранят пакистанския суверенитет? ", пита Хакани.

Според Даниъл Марки, старши професор в Университета " Джонс Хопкинс " в Съединени американски щати, казусът е, че " множеството военни решения на пакистанския проблем, с които разполага Индия, имат доста, доста по-висока цена, в сравнение с са действителните шансове те да доведат до стремежи край ". " Всички в Делхи знаят това. Сега задачата е да се приложат по-строги санкции за всеки случай на пакистанска експанзия. Това не е неприятна тактика, стига всеки ход да е деликатно обмислен и да не се позволяват доста неточности ", показва той. " Например в този епизод - продължава професорът, има информация, даваща съображение да се счита, че индийската авиация е възнамерявала да стреля от индийската страна на ЛзК, само че поради вятъра са били принудени да навлязат в пакистанска територия. Ако това е правилно, значи има неволен детайл на ескалация, който поражда нов риск при всяка стъпка ".

Какъв е рискът от нуклеарен спор?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР