Ние се намираме в шеста вълна на COVID-19. Властите не

...
Ние се намираме в шеста вълна на COVID-19. Властите не
Коментари Харесай

Д-р Семерджиев: Сербезова умъртви здравеопазването

Ние се намираме в шеста вълна на COVID-19. Властите не приготвят хората, а маскират казуса.

Резултатите на държавното управление в оставка в битката против COVID-19 са оскъдни. Асена Сербезова освен не направи нищо във връзка с имунизацията, само че даже утежни нещата.

Когато един министър в оставка стартира да сменя бордове, това е доста необичайно. Тя можеше да го направи при започване на мандата, в случай че смяташе, че тези хора не правят работа.

Съчетанието от големи задължения, инфлация и високи цени на енергоносителите може да се окаже пагубна за лечебните заведения през зимата. Много от тях няма да имат пари за отопление.

Това съобщи в изявление за БГНЕС доктор Илко Семерджиев, някогашен вицепремиер и здравен министър, сегашен ръководител на Международния институт по опазване на здравето и здравно обезпечаване.

Той уточни, че в страната ни има забележителен растеж на заболелите от ковид. Вече е ясно, че в страната има подвариант на Омикрон, за който е известно, че е по-заразен, кара се по-леко и има доста по-къс инкубационен интервал.

„ Здравните управляващи не приготвят хората за това, което следва. Ние сме към този момент в нова шеста вълна, това е окончателно ясно. Мерки не се вземат. Имаме към този момент три клъстера: в София, Варна и Бургас. Тези клъстери, които са на регионално равнище, по този начин наречената националната карта ги покрива с един и същи цвят, което не разрешава на хората да се ориентират, че имаме проблем. Така маскират казуса “, съобщи доктор Семерджиев.

Той прикани българските жители да вземат ограничения, като преди всичко съблюдават ограниченията за сигурност и се имунизират. „ Също по този начин е значимо здравните управляващи да оказват помощ на жителите “, добави той.

Резултатите са оскъдни. Така доктор Семерджиев заключи свършеното от държавното управление в оставка на Кирил Петков за миналите 6 месеца, през които то бе на власт и управляваше коронавирус рецесията. Още в първите си стъпки през декември 2021 година той даде обещание да направи битката със смъртоносната пандемия приоритет номер едно.

„ Правителството на Петков започва с обещания за акции за имунизации, каквито предходните държавни управления не били правили. За страдание, здравният министър в оставка Асена Сербезова освен не направи нищо, а утежни обстановката, не я по-добри “, съобщи доктор Семерджиев.

Той означи с паника, че все още имаме незначително количество имунизирани от началото на този политически мандат, което ще съставлява проблем, най-малкото тъй като медицината счита, че имунизацията е изчерпала своето деяние за 8 месеца.

„ По-лошото е, че се злоупотребява политически с това от страна на министър Сербезова, а не толкоз от министерството. Това на процедура обслужва нейните оправдания, че не се е справила с тази задача и този разгласен в началото приоритет “, съобщи здравният специалист.

Той напомни, че в интервала на първите избори предходната година, когато се предаваше властта на първото служебно държавно управление, бяха сложени по 39 хиляди ваксини дневно. Днес те са по-малко от 1500 дневно. Доскоро имаше и дни с нулева имунизация и такива с по-малко от 100 души. „ Това значи цялостен неуспех. Това значи, че не сме готови за идната вълна. Ако не се вземат светкавични ограничения още в този момент, ние ще имаме огромни проблеми “, предизвести доктор Семерджиев.

Не единствено имунизацията е на дневен ред, на дневен ред е премахването и на онази възбрана за издаване на направление за тестване на хората. „ В момента не сме наясно с действителната картина на заболеваемостта, заради липса на тестване “, сподели някогашният здравен министър.

От позиция на опазването на здравето, ръководството на Петков беше „ изгубено време, прахосан мандат “. „ Фактически министър Сербезова умъртви този мандат, не постигайки нищо “, сподели той и даде няколко образеца. Сред тях са неналичието на решение за детската болница, никакво развиване по линия на Рамковия контракт. „ През тази година трябваше да имаме 3-годишен рамков контракт. За страдание, се подписа анекс към остарелия рамков контракт без каквито и да било промени в интерес на развиването. Като първи приоритет това държавно управление и здравно министерство сподели, че ще сътвори разпоредба за оценка на медицинския труд. Тя беше витално нужна преди месец април, преди анекса в Националния рамков контракт, с цел да може да се инкорпорира в договарянето. Тъй като не направиха тази разпоредба, настъпиха някаква странни социалистически рецидиви. Сербезова подписа едностранно групов контракт и се опита да наложи числата в него на НЗОК и на лечебните заведения, които са независими юридически лица и няма по какъв начин да извършват някакъв неподписан групов контракт, чийто сан е по-нисък от нормативните актове, които изброих “, съобщи доктор Семерджиев.

Не се случи и всеобщият скриниг на клетъчния имунитет на българина, който Сербезова разгласи при започване на мандата. Той беше нужен, с цел да определим тактиката си за битка с COVID-19. Не се случи и обещаната смяна в ръководството. „ Напротив, видяхме извънредно необичайно в дните, когато министър Сербезова беше в оставка, тя стартира да сменя бордове, шефове на лечебни заведения. Опита се да ги оправдае с някакви финансови нарушавания, само че се видя, че това са подправени обещания. За „ Пирогов “ се видя, че задълженията не са 66 милиона, а единствено 16 милиона. Атакува „ Света Екатерина “, а тя няма нито един лев отговорности. Същото важи и за майчин дом. Когато един министър в оставка стартира да сменя бордове, това е доста необичайно. Тя можеше да го направи при започване на мандата, в случай че смяташе, че тези хора не правят работа. Но когато мандатът ти изтича зад тила на тези оправдания има други “, сподели доктор Семерджиев.

Той дефинира като необичайно и всеобщото назначение на прокуристи, които да ръководят финансовите потоци на лечебните заведения, в това число „ Пирогов “ и Александровска. „ Това са все някогашни банкери, които би трябвало да консолидират дълга, за го рефинансират и да се разплащат с компаниите. Това е една скица, която в миналото се практикуваше във ВМА с доста неприятен имидж. С дискаунти, които не обслужваха ползите на болничното заведение. Има органи и те би трябвало да проверяват тези неща “, сподели някогашният здравен министър.

Според него най-големият спор на ползи, който слага под въпрос и нормативните актове на Сербезова, е, че тя не освободи поста ръководител на Българския фармацевтичен съюз. „ Ние сме към този момент седем месеца в извънредно сериозната обстановка на ползи един министър да ръководи и една Неправителствени организации, въпреки и зад кадър. Българският фармацевтичен съюз не насрочи конгрес, на който да я освободи и да си избере нов ръководител. И сегашният ръководител, който в действителност не е определен от конгреса, се назовава ръководител, а това е прикривателство. Прикриваш действителния ръководител, който не е освободен от конгреса “, изясни доктор Семерджиев и добави, че Асена Сербезова най-вероятно ще се върне в съюза като ръководител, откакто изтече мандата ѝ. „ Това са тежки проблеми и извънредно неприятен образец. Съответните органи би трябвало да се занимаят и с този въпрос. Ние би трябвало да го съобщим като факт, а разнищването му е предмет на КПКОНПИ, прокуратура и така нататък “, съобщи здравният специалист.

Д-р Семерджиев съобщи, че първостепенната задача през идващите месеци е преодоляването на новата Коронавирус вълна, както и провеждането на действителна имунизационна акция.

„ Трябва да се даде действителна информация на хората и те да създадат своята преценка. Тази имунизация не е наложителна и не би трябвало да бъде наложителна, само че хората би трябвало да създадат осведомен избор. Сербезова не направи това. Тя направи един уебсайт, само че това не е акция “, сподели той.

Трябва да се приготви здравната система, тъй като тя не е готова, в това число финансово. Отпаднаха пари от бюджета за коронавирус ограничения, дори и в този момент при актуализацията.

Друг проблем е нормативен. „ С Националния рамков контракт можеха да бъдат решени доста въпроси за три години напред. Вместо това беше подписан анекс, с който се запушва обстановката и ние още веднъж ще вървим в инерцията на предишното “, уточни доктор Семерджиев.

Проблем остават задълженията, които по самопризнание на здравния министър в оставка, надвишават 600 млн. лева при държавните и общинските лечебни заведения и още 120-130 млн. други задължения. „ Това съчетано с инфлационната вълна, с нарасналите цени на енергоносителите ще бъде пагубно през зимата. Тези лечебни заведения би трябвало да се отопляват. Ако една болница е имала разноски за отопление по 35 хиляди лева месечно, в този момент тези разноски са нарастнали неимоверно доста. При неспособност да се обезпечат спомагателни проходи е извънреден проблем “, съобщи доктор Семерджиев.

Той се надява, че и прехваленото електронно опазване на здравето също би трябвало да се развие, тъй като това, което прави Сербезова е реплика. „ Казва се, че от 1 август, когато тя надали ще е министър, ще започва болничната електронна хоспитализация. Тя е безусловно неподготвена. Познавам системата от вътрешната страна. Писането на компютър на историята на болестта и централизирането в Министерство на здравеопазването не съставлява никаква промяна, не съставлява и съдържателно оня план, който направих през 2017 година От 1 юни започва и електронното направление. То беше ознаменувано от пращането на мъж на гинеколог. Това са нетествани и неподготвени неща, прибързани стартове, които дават съответните проблеми. Очевидно служат единствено за заслон и похвала “, заключи доктор Илко Семерджиев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР