Ние носим отговорност пред гражданите на София, затова заклинания и

...
Ние носим отговорност пред гражданите на София, затова заклинания и
Коментари Харесай

Милка Христова: Склонни сме да подкрепим помощ за Перник, но при убедителни експертни отговори на въпросите ни

Ние носим отговорност пред жителите на София, по тази причина заклинания и обещания за да бъде взето бързо решение непременно не правят работа, безапелационна е Милка Христова, заместник-председател на СОС от Българска социалистическа партия
Склонни сме да подкрепим помощ за Перник, само че при безапелационни експертни отговори на въпросите ни. Това съобщи заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия Милка Христова в изявление за предаването " Преди всички " по стратегия " Хоризонт " на БНР.

" Ние към този момент имаме едно в началото изразено мнение от групата на общинските съветници на Българска социалистическа партия, че сме склонни да подкрепим решаването на филантропичната рецесия, която се развива единствено на 20 км от София, съобщи тя. - Но има и втори проект на разсъждения, подозрения и терзания. Те основават у нас настройката и убеждението, че - да, от една страна, от чисто човешки проект, би трябвало да се помогне, а от друга обаче в качеството ни на общински съветници, натоварени с отговорност пред гласоподавателите от столицата, не можем да решаваме единствено под силата на страстите и емпатията. В този смисъл желая да кажа, че групата на Българска социалистическа партия ще вземе своето дефинитивно решение, едвам откакто поучи задоволително информация и отговори на съответни въпроси. От тези отговори ние би трябвало да бъдем уверени, че решавайки един извънредно тежък въпрос в Перник, няма да станем причина за

възникването на различен, който ще засегне ползите на столичани. В този смисъл считам, че заклинанията и обещанията не правят работа. Те въобще не са задоволителни, по тази причина разчитаме, че на съвещанията на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура, както и на останалите комисии, ще получим задоволително и безапелационна информация на въпросите, които ще сложим ".

Милка Христова изрази терзание от обстоятелството, че от една страна Министерството на стопанската система дава предложение, само че от друга - няма никаква планова подготвеност за реализацията му. " От тази позиция бих желала да слага въпрос. Не бива да се подминава положението на стената на язовир Бели Искър, тъй като помним свадите от 2017 и 2018 година по отношение на положението на тази стена и прехвърлянето на отговорността сред шефа на Софийска област, " Софийска вода ", община Самоков и редица министерства, разяснява Милка Христова. - Тук желая да обърна внимание на обстоятелството, че тогава беше публично обявено, че с цел да се обезпечи безвредната употреба на язовир Бели Искър, ще се поддържа по-ниско равнище на водата в него. Сега разбираме, че към него към този момент са трансферирани размери

вода от язовир Белмекен. И незабавно запитвам, по какъв начин това кореспондира с безвредната му употреба, която изисква ниско равнище. Какво е това ниско равнище, ще бъде ли спазено и ще бъде ли обезпечена София и всички прилежащи области включително най-много Самоков от възможни повреди? Ами положението на рилския тръбопровод? Чрез него ние осигуряваме съвсем 25% от потребностите от вода на столичани. Не е загадка, че водопроводът е остарял, а нямаме никакви данни, включително и план, че този тръбопровод ще издържи на нарасналото налягане, посредством провеждането на тези спомагателни 300 литра вода в секунда.

Заместник-председателят на групата на Българска социалистическа партия в СОС уточни още един сериозен проблем. „ Нямаме никаква информация водопроводът и отклонението до Мало Бучино, което следва да бъде продължено с новия тръбопровод, има ли нужната проводимост, тъй като рилският тръбопровод в другите си елементи не е с идентичен потенциал, сподели Милка Христова. - Спестява се и едно доста значимо събитие - Мало Бучино е на по-ниска надморска височина спрямо кв. “Изток” на Перник, до който би трябвало да бъде преведена водата. Това наложително изисква създаване на една помпена станция.

Безспорно една помпена станция нито може да бъде проектирана, нито построена в границите на 45-дневен период, както дават обещание ръководещите. Освен това, по какъв начин ще се отрази смесването на водата върху качеството на тази, която използват софиянци от рилския тръбопровод. Само задавам въпроси, които пораждат в моето схващане все още. Ще се отрази ли смяната в налягането в рилския тръбопровод на качеството на водоподаването по високите етажи на София? Тук желая да кажа, че чакаме експертни оценки, а освен политически изявления и обещания. Защото моите, а и на сътрудниците общински съветници от Българска социалистическа партия, терзания са във връзка с времето, в което се прави това предложение и техническата подготвеност за неговата реализация”.

Милка Христова попита също дали е инцидентен фактът, че това предложение се афишира тъкмо в седмицата, в която следва да бъде гласуван вотът на съмнение към държавното управление, в случай, че той е директно обвързван с рецесията в областта на екологията - нечист въздух, вода, боклуци. “Не е ли това следващата пиар акция на премиера и на държавното управление, което чака с това съответно предложение, което няма по какъв начин да бъде оценено експертно в подобен къс интервал, е опит да се замете отговорността и някак да бъдат уверени жителите на Перник, на София и на България, че държавното управление взема съответни ограничения, попита Милка Христова. - Трябва да бъдем извънредно деликатни, решавайки един проблем да не създадем различен. Не незначителен е и финансовият аспект. Става ясно, че огромна част от тежестта, в действителност главната отговорност във връзка с провеждането на водата от обезпечаването на водоподаването ще бъде осъществено от концесионера “Софийска вода”. Аз обаче досега нямам надеждна информация във връзка с механизма, по който ще се регистрират тези спомагателни разноски и гаранции, че те няма да се отразят и върху така и така високите сметки на столичани за таксите, които те заплащат за водоползването към “Софийска вода”. Така че към този миг въпросите са доста повече от отговорите. Затова, ние имаме позитивно мнение, подбудено от съпричастност и взаимност с жителите на Перник, само че ще вземем нашето дефинитивно решение тогава, когато получим безапелационни отговори на нашите въпроси.

Спешността и настойчивостта да бъде взето решение непременно незабавно, не подсигурява, че то ще бъде положително, омбислено и работещо. Лично аз се тормозя, че това е следващата пиар акция на ръководещите “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР