На дискусия в навечерието на Световния ден за информираност за

...
На дискусия в навечерието на Световния ден за информираност за
Коментари Харесай

На 10 минути един българин получава инсулт

На полемика в навечерието на Световния ден за осведоменост за инсулта водещи лекари припомниха, че страната ни е на челно място в Европа по смъртност от това заболяване.

 

На 10 минути един българин получава инсулт, изясни доцент Росен Калпачки - началник на най-големия център за лекуване на инсулти в столичната университетска болница " Света Анна ". Близо 9 % от стигналите до болница умират, а съгласно международната статистика половината от претърпелите умират до една година поради инвалидизацията: 

 

" Без никакви заобикалки, това е най-сериозният палач на българите ". 

 

Светлината в тунела е модерното лекуване на инсулта, стига пациентът да стигне в точния момент до едно от 50-те звена, в които се ползват процедурите тромболиза и тромбектомия. Това би трябвало да се случи в първите часове, откакто околните са разпознали признаците: 

 

" Просто обаче пациентът не може да пристигна на другия ден или да си легне вечерта с вярата да му мине ".

 

Освен нарушаване в говора признаци за инсулта са провисване на ъглите на устата, уязвимост в ръцете, напомни доктор Георги Георгиев от Асоциацията за инсулт и афазия: 

 

" Правилното деяние е позвъняване на телефон 112 и съобщаването за това, че има инсулт ".

 

У нас едвам 3 % от инсултите се лекуват посредством модерните процедури, които усилват шанса човек да напусне болничното заведение без инвалидна количка. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР