Ние, журналистите, сме хора корави. Чувствата нямат място в ежедневната

...
Ние, журналистите, сме хора корави. Чувствата нямат място в ежедневната
Коментари Харесай

Разберете, има само едно решение: задължителна ваксинация за всички

Ние, публицистите, сме хора корави. Чувствата нямат място в ежедневната ни рутинна - нашата задача е да следим, съпоставяме и проучваме, да назоваваме грешките и да подреждаме обстоятелствата. Но когато става дума за човешки нещастия, и нашите реакции не се отличават от тези на останалите хора. Една колежка неотдавна посети интензивно поделение, с цел да си сътвори визия за обстановката в лечебните заведения, която напоследък става все по-драматична. В редакцията тя след това разказваше, че ѝ е било належащо много време, до момента в който се съвземе от видяното. Медицинската сестра и лекарката, с които разговаряла, били толкоз обезверени, че не успявали да скрият сълзите си по време на изявлението.

До сълзи са докарани хора, привикнали да гледат гибелта в очите

Забележете единствено - до сълзи са докарани хора, които другояче всеки ден се сблъскват с човешкото злощастие и са привикнали да гледат гибелта в очите. Сега обаче в ръцете им умират хора, които са били изцяло здрави преди да се заразят с ковид. Хора, които са можели да живеят още доста години. Над 200 са сега смъртните случаи дневно, а наклонността сочи нагоре. И по-голямата част от тези хора умират единствено тъй като не са желали да се имунизират. Само тъй като са били изпълнени със подозрения. Смятали са, че имунизацията може да им навреди. Или пък просто не са желали да се подчинят на натиска за имунизиране. Във всеки случай са си мислели, че тази зараза надали е толкоз рискова.

През ноември 2021 обстановката в Германия е по-лоша, в сравнение с преди една година. А държим в ръцете си ключа към решението на казуса: разполагаме с ваксини. В Германия процентът на имунизираните е под 70 на 100, а в провинциите Саксония и Бавария е даже още по-нисък. Защо в Германия има толкоз доста хора, които отхвърлят да се имунизират? Защо недоверието им към политиката, медиите и преобладаващото мнение в обществото е толкоз огромно, че даже развиват експанзия, способна да взриви цялото общество? На този въпрос не може да се отговори елементарно. Но част от отговорността за това състояние носи и политиката. Още от началото на пандемията тя избира да реагира, вместо да работи интензивно. И нерядко показва неустановеност и липса на кураж.

И плахо си замълчаха

През лятото, когато други европейски страни умно и прозорливо взеха решение да вкарат наложителни имунизации за избрани специалности, всички партии в Германия плахо си замълчаха, с цел да не би да отхвърлен евентуални гласоподаватели или да ги хвърлят в прегръдките на дяснопопулистката „ Алтернатива за Германия “, която намерено ухажва антиваксърите. Преди изборите за Бундестаг през септември партиите в един глас обещаваха, че няма да има наложителни имунизации. И защото в този момент няма по какъв начин да се отметнат, те се пробват да изолират неимунизираните. Например с правилото, че на избрани публични места ще се позволяват единствено имунизирани и преболедували, а в някои случаи даже и от тези две групи ще се изисква тест за болест с ковид. Сякаш това може да бъде някакво решение на огромния проблем.

За публичния превоз пък е планувано да се позволяват единствено имунизирани, преболедували и тествани. Но кой би могъл да го управлява? Дали бъдещите съдружни сътрудници в Германия, които трансформираха Закона за отбрана от инфекции, въобще са се замислили по този въпрос? С новия закон, прочее, отговорността за дейностите против пандемията се трансферира на обособените провинции. А това значи, че още веднъж няма да има единна линия на държание, а единствено дисхармония от най-различни отзиви и безкрайни полемики за това кой е верният път за справяне с пандемията. А той от дълго време е прочут: това са имунизациите. Необходимите количества са налични, само че волята за дейности я няма.

Направете имунизациите наложителни!

Кога политиката най-накрая ще разбере, че единствено с апели нищо няма да реализира? Има единствено едно решение против егоизма и равнодушието на някои жители: наложително имунизиране. Министър-председателите на провинциите в този момент желаят да го вкарат за личния състав в здравните и в старческите домове, само че това не е задоволително. Задължението би трябвало да е за всички. За сходно решение обаче липсва политическа храброст. Да, даже и наложителното имунизиране към този момент няма по какъв начин да спре четвъртата вълна на пандемията - нея нищо повече не може да я пречупи. До Коледа от COVID-19 ще умрат още няколко хиляди души. Но в случай че нищо не се промени, след четвъртата вълна ще последва и пета, и шеста. Само в случай че сме имунизирани, а след това опресняваме имунизацията постоянно, бихме могли да овладеем пандемията. С вярата, че Коледа на 2022 година ще бъде по-добра от тазгодишната - и че най-накрая ще сме се поучили от старите си неточности.

Автор: Сабине Кинкарц

Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по изборна интензивност.
Ние, българите .
Наистина ли не ни пука по какъв начин ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от прилежаща страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме всеобщо!

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР