Нидерландското правителство трябва драстично да подобри условията за прием на

...
Нидерландското правителство трябва драстично да подобри условията за прием на
Коментари Харесай

Европа призова Нидерландия да подобри условията за мигранти

Нидерландското държавно управление би трябвало фрапантно да усъвършенства изискванията за банкет на търсещите леговище , прикани висшият европейски орган по човешките права, откакто стотици хора бяха блокирани през последните седмици пред главния център за регистрация в Нидерландия, съобщи Асошиейтед прес.

Комисарят по правата на индивида на Съвета на Европа Дуня Миятович съобщи в оповестено през днешния ден писмо до нидерландския министър на миграцията, че изискванията в центъра " Тер Апел " се утежняват и " заплашват правото на здраве на засегнатите хора ". Миятович сподели, че изискванията там не дават отговор на минималните стандарти, планувани от Европейската спогодба за правата на индивида, и прикани държавното управление да подсигурява, че най-уязвимите бързо ще получават подобаващ заслон.

Миналата седмица стотици мигранти бяха принудени да спят навън в мизерни условия пред " Тер Апел ", защото центърът за даване на леговище е претъпкан и не може да ги поеме. Ситуацията е толкоз сериозна, че предходната седмица " Лекари без граници " изпратиха екип там.

Отделно от това Миятович означи, че доста хора, в това число някои от най-уязвимите, обитават дълготрайно време в незабавни центрове, които не са подобаващи за дълъг престой. Тя сподели, че актуалната рецесия " дава съображение за преразглеждане на някои от по-общите и дълготрайни аспекти на системата за приемане на претенденти за леговище в Нидерландия ". Миятович означи, че страната фактически е изправена пред сложна обстановка при приема на хора, бягащи от Украйна, само че сподели, че е обезпокоена от двойните стандарти, прилагани към кандидатстващите за леговище. " Обезпокоена съм от очевидната разлика в отношението към украинците и хората от други националности и се причислявам към апелите, в това число на нидерландския орган за правата на индивида, да няма дискриминация при достъпа до банкет и други услуги ", съобщи тя.

В отговор на писмото нидерландският министър на миграцията Ерик ван дер Бург сподели, че държавното управление към този момент е одобрило пакет от ограничения и бюджет от 730 милиона евро за градеж на спомагателни центрове за незабавни случаи и спомагателни жилища за лица, ползващи се с интернационална протекция.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР