Нидерландия иска да се разглежда българското розово масло в цялост

...
Нидерландия иска да се разглежда българското розово масло в цялост
Коментари Харесай

Земеделският министър брани българското розово масло от Нидерландия в Люксембург

Нидерландия желае да се преглежда българското розово масло в целокупност поради един рисков съгласно страната съставен елемент. Това уточни след съвещанието на Съвета на Европейски Съюз " Земеделие и риболовство " в Люксембург земеделският ни министър Кирил Вътев, представен от БНР, по отношение на предлагането на Европейската комисия от март етеричните масла да бъдат категоризирани като " смеси ", което основава заплаха българското розово масло да попадне в категорията " рискови артикули ".

Вътев е декларирал на съвещанието, че отношение на етеричните масла има вековни обичаи и тяхната сигурност е потвърдена от емпиричен опит, а в последните години - и научно.  " Едновременно десет лаборатории в света са потвърдили сигурността на българското розово масло и на лавандуловото масло. В краен случай най-малко това да спасим - да се изпише някакъв алерген на етикета, само че не и да бъдат обсъждани тези етерични масла като химически смеси. Розата е знак на България. Ами какво ще стане, в случай че на Холандия ѝ лишават лалето " Нека не си даваме розата ", акцентира аграрният министър.

Националното радио изяснява, че, в случай че бъде признато предлагането на Европейска комисия, ще се изследват всички съставни елементи на розовото масло, като някои от тях биха могли да нарушат функционалностите на ендокринната система. Това значи да се вкара нова процедура за издаване на позволение за използването, за класификацията и етикетирането.

" Ако имало едно нездравословно вещество, трябвало да се преглеждат всички съставни елементи. Ако един съставен елемент е канцерогенен, трябвало целият артикул да бъде разгласен. Което също не е съществено, тъй като е въпрос на централизация. Дозата прави отровата, дозата прави лекарството ", разяснява Кирил Вътев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР