Нидерландия и Австралия заведоха нова съдебна процедура срещу Русия заради

...
Нидерландия и Австралия заведоха нова съдебна процедура срещу Русия заради
Коментари Харесай

Първото дело за военни престъпления на Русия е за MH17

Нидерландия и Австралия заведоха нова правосъдна процедура против Русия поради свалянето на пътничедски аероплан от полет MH17 на Малайзийските авиолинии преди осем години над Източна Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция, като се базира на АП. 

Това е следващият опит да се потърси юридическа отговорност от Русия за ракетната офанзива против пътническия аероплан от лятото на 2014 година, при която починаха всичките му 298 пасажери и екипаж, отбелязва организацията. Сред жертвите имаше 196 нидерландци и 27 австралийци. Многобройни интернационалните следствия разкриха, че самолетът е изумен от ракета земя-въздух " Бук ", изстреляна от 53-та противовъздушна бригада на съветските въоръжени сили, само че от установка, основана в територия на съветски сепаратисти в Донбас. Москва продължава да отхвърля, че има каквато и да е връзка със случая. 

Нидерландия и Австралия внесоха тъжба против Русия пред Международната организация за гражданска авиация (ИКАО), която е профилирана организация на Организация на обединените нации. Нидерландското държавно управление сподели, че ИКАО би трябвало да направи личен извод дали Русия е отговорна и надлежно - виновна. Това би отворило пътя за предявяване на правосъдни искове за нанесени вреди. 

„ Знаем, че MH17 е свален с ракета „ Бук “ от съветската войска “, сподели нидерландският външен министър Вопке Хукстра. Нидерландия твърди, че Русия е „ нарушила Конвенцията за интернационално гражданско въздухоплаване (Чикагската конвенция), като нелегално е употребила оръжие против пътнически аероплан “, сподели той.

Нидерландското държавно управление твърди, че инициирането на правосъдната процедура няма нищо общо със сегашната война в Украйна и че тези дейности са подхванати след дълга подготовка. 

В момента се водят два процеса във връзка с нещастието. Наказателен съд покрай Амстердам води дело за убийството на 298 души, като обвиняванията са повдигнати задочно против подкрепяните от Русия сепаратисти. Освен това Нидерландия заведе иск в Европейския съд по правата на индивида. Въпреки че Русия е в развой на изпъждане от Съвета на Европа, което значи, че ще напусне и съда в Страсбург, започнатите каузи против нея ще бъдат довършени и тя ще бъде задължена да извърши рано или късно техните решения.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР