Независимият кандидат Наташа Пирц Мусар стана първата жена президент на

...
Независимият кандидат Наташа Пирц Мусар стана първата жена президент на
Коментари Харесай

Жена спечели президентските избори в Словения

Независимият претендент Наташа Пирц Мусар стана първата жена президент на Словения, откакто завоюва нощес втория тур на президентските избори, каквито бяха прогнозите, предава Българска телеграфна агенция. За нея са гласували 54% от гласоподавателите, сочат данните при преброени 99,99 на 100 от бюлетините. Пирц Мусар се яви като самостоятелен претендент на изборите, само че за балотажа бе подкрепена от лявоцентристкото държавно управление, чийто претендент не съумя да събере задоволително гласове на първия тур, с цел да продължи напред в президентската конкуренция. 

54-годишната Наташа Пирц Мусар е юрист в областта на медийното право и човешките права. Сред клиентите ѝ е била и родената в Словения Мелания Тръмп, брачната половинка на предходния американски президент Доналд Тръмп. Пирц Мусар е работила също като публицист и ефирен водещ.

Съперникът ѝ, някогашният външен министър Анже Логар, подкрепян от дясноцентриската Словенската демократическа партия (СДП), печели 46 на 100 от гласовете на балотажа.

Избирателната интензивност на втория тур доближи 53 на 100, до момента в който на първия бе близо 52 %.

Президентът на Словения има значително представителна функционалност. Той е главнокомандващ на въоръжените сили и номинира някои от най-високопоставените държавни чиновници, включително шефа на Централната банка и конституционни съдии. Повечето от номинациите на президента обаче би трябвало да бъдат доказани от Народното събрание.

Вторият петгодишен мандат на сегашния президент Борут Пахор изтича през декември и той няма право да се кандидатира още веднъж.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР