Неяснотите около втората пенсия и кризата очаквано доведоха до рекорден

...
Неяснотите около втората пенсия и кризата очаквано доведоха до рекорден
Коментари Харесай

Рекордно много българи се отказаха от втора пенсия

Неяснотите към втората пенсия и рецесията предстоящо доведоха до рекорден интерес към прекачване на спестяванията от частните фондове в държавното публично обезпечаване. Това демонстрира информация за броя на подадените заявки и трансферираните средства от началото на годината, предоставена на " Сега " от Националната организация за приходите.

От началото на годината до 17 септември 12 112 души са поискали да трансферират в Национален осигурителен институт средствата по самостоятелната си партида в повсеместен пенсионен фонд. Прехвърлената сума е 52 284 595 лева Ако това движение се резервира, до края на годината заявките за прекачване ще надвишават 16 000. От даването на такава опция през 2015 година близо 50 000 души са трансферирали спестяванията си от повсеместен фонд в Национален осигурителен институт. Прехвърлената за съвсем шест години сума е 282 млн. лева Тя се внася в Сребърния фонд.

Подобен интерес към отхвърли от две пенсии имаше през 2018 година, когато изключително бе дадена опция на хората с по-малко от 5 години до пенсия да трансферират партидите си в Национален осигурителен институт. Тогава 13 292 българи се възползваха и трансферираха съвсем 91 млн. лева в Национален осигурителен институт. По-големият размер на трансферираната сума демонстрира, че това са хора пред пенсия с повече средства по самостоятелните партиди. За съпоставяне предходната година 11 539 души са трансферирали партидите си от повсеместен фонд в Национален осигурителен институт, като общият размер на трансферираните средства е 53 241 230 лева

2018 година беше и годината, в която държавното управление за пръв път публично призна, че за доста хора две пенсии ще бъдат по-малко от една. Две години по-късно главните фактори за този феномен не престават да стоят без решение. Управляващите да вземем за пример не разясняват всъщност казуса с понижението на главната пенсия (от НОИ) поради отчисленията за универсалните фондове на родените след 1959 година (5% от тяхната вноска за пенсия се трансферира към втория стълб). Според последния актюерски отчет на Национален осигурителен институт редукцията в самостоятелния коефициент ще нараства гладко от към 20% при започване на интервала до над 25% през 2050 година Според експертите понижението би трябвало да е доста по-малко, защото сега не регистрира редица фактори, например присъединяване на страната като застраховател и относително късия интервал, в който тези първи пенсионери на промяната са се осигурявали във втория дирек.

За последно през лятото от общественото министерство увериха, че работят по промени в кодекса за обществено обезпечаване, с които да се усъвършенства етапа на погашение. В последните си изказвания във връзка политическата рецесия общественият министър Деница Сачева акцентира работата по този план като една от значимите задания пред държавното управление, които биха останали без решение при оставка. Вместо смяна в коефициента на редукция обаче, държавното управление избира да отвори още една опция за прекачване в Национален осигурителен институт на хората, които първи ще се пенсионират с две пенсии. Законопроектът към момента не е показан, а в това време фокусът на внимание бе преместен от изказванията за преизчисляване на всички пенсии в изборната 2021 година

Подкопаването на втория дирек е поредна политика за държавните управления на Бойко Борисов. През 2015 година финансовият министър Владислав Горанов наложи даването на избор за обезпечаване единствено в Национален осигурителен институт. ГЕРБ спря и плануваното нарастване на осигуровката за втория дирек, която трябваше да стане 7% от 2017 година Така тя си остана 5%, а бяха увеличени осигуровките за фонд " Пенсии " на държавното публично обезпечаване.

" Всички страни в Европейския съюз, необикновен в западната част, предизвикват финансовото обезпечаване, т.е. хората сами да икономисват за бъдещата си пенсия поради неприятната демографска картина. България санкционира присъединяване във „ втория дирек “ с това, че понижава с към 25% пенсията от обществената солидарна система ", разяснява през лятото пред БНР Йордан Христосков, един от най-хубавите ни специалисти по обществено обезпечаване.

 

РАЗЧЕТИ

През 2018 година общественото министерство призна публично, че за 70% от хората, които ще се пенсионират в интервала 2021-2027 година, натрупванията в персоналната им партида не биха обезпечили пенсия в размер от 50 лева За 55% от тях пенсията не би надхвърлила 30 лева Всички тези хора са обезпечавани на приходи сред минималната заплата и междинния застрахователен приход в интервала 2002-2017 година Голяма част от тях имат и неритмични приходи на вноските, а за някои даже липсват такива. Едва 20% от пенсионерите в тези първи години от етапа на погашение от втория дирек ще могат да разчитат на пенсия в размер сред 50 и 100 лева, което съставлява сред 25 и 50% от сегашния размер на минималната пенсия, демонстрират анализите. Това са хора, които към края на 2017 година имат натрупвания в самостоятелните си партиди сред 4600 и 10 000 лева Останалите 10% от пенсиониращите се в първите години ще имат пожизнена пенсия над 100 лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР