Невробиолози от университета на Индиана в САЩ заключиха, че животни,

...
Невробиолози от университета на Индиана в САЩ заключиха, че животни,
Коментари Харесай

Учени откриха признаци на човешко съзнание у плъхове

Невробиолози от университета на Индиана в Съединени американски щати заключиха, че животни, които не принадлежат към приматите, се отличават с присъща за индивида умствена активност, заяви Лента.
Било открито, че плъхове могат да си спомнят минали събития в хронологичния им ред. В проучването били употребявани 13 плъха, които минали образование за запомняне на лист от 12 разнообразни аромата. Гризачите били сложени в специфична камера и получавали заплащане, когато са разпознали повече от един мирис.
След образованието те минали редица проби, като при всеки от тях броят на ароматите бил променян, с цел да се удостовери, че животните са запомнили мястото им в листата. По този метод било потвърдено, че плъховете могат въображаемо да възпроизведат целия лист, предава Българска телеграфна агенция.
Гризачите сполучливо минали приблизително 87 на 100 от тестванията. Това удостоверило, че плъховете имат епизодична памет, която съдържа информация за събития в хронологичния им ред.
Било установено, че този вид памет у гризачите е дълготрайна и устойчива. По думите на учените, това ще разреши да бъдат основани подобаващи за проучвания генномодифицирани животни, наранени от увреждания, които са сходни с невродегенеративни болести у индивида, като заболяването на Алцхаймер.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР