Принудителното изтегляне на американските войски от базите в Нигер и

...
Принудителното изтегляне на американските войски от базите в Нигер и
Коментари Харесай

Борбата на САЩ с разклатените отношения и съкращенията на войските в Африка и още теми на среща на военните лидери

Принудителното евакуиране на американските войски от базите в Нигер и Чад и опцията за прекачване на част от войските в други страни в Западна Африка ще бъдат основни въпроси по време на срещата на най-високопоставения американски боен със своите сътрудници тази седмица на конференцията на началниците на защитата, написа „ Асошиейтед прес “.

Генерал Чарлз Куинтън Браун , ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете, дойде в Ботсвана в понеделник, когато Съединени американски щати са изправени пред сериозна точка на изкривяване в Африка . Все по-често военните хунти, които смъкнаха демократичните държавни управления в Мали , Буркина Фасо и Нигер , преоценяват връзките си със Съединени американски щати и Запада и вместо това се обръщат за помощ в региона на сигурността към наемници, свързани с Русия.

В диалог с кореспонденти по време на пътуването си до Габороне Браун съобщи, че откакто Съединени американски щати изтеглят своите 1000 военнослужещи от Нигер, в това число и от сериозно значимата база за битка с тероризма и безпилотни самолети, други западноафрикански страни желаят да работят със Съединени американски щати и може би ще бъдат отворени за разширение на американското наличие. По думите му конференцията ще му даде опция да беседва с редица свои африкански сътрудници и да се запознае с техните цели и опасения. Браун акцентира:

„ Има и други страни в района, където към този момент имаме или малко наличие, или поддържаме връзки. “

И посочи:

„ Част от това е да разгледаме по какъв начин да продължим да построяваме тези взаимоотношения, които могат да ни дават благоприятни условия да нареждаме някои от качествата, които имахме в Нигер, на някои от тези места. “

Съединени американски щати би трябвало да водят разговор с тези страни , с цел да видят какъв вид и размер американско военно наличие биха желали, безапелационен бе той и добави:

„ Ето за какво тази конференция е значима. “

Браун и други представители на защитата са на единомислещото мнение, че конференцията е късмет да се покаже на африканските водачи , че Съединени американски щати могат да изслушват и да одобряват локални решения . Съединени американски щати, споделя един от чиновниците в защитата, би трябвало да се приспособят към решенията, които африканците са намерили, а не да постановат външни западни идеали. Служителят, който приказва при изискване за анонимност, с цел да разисква военните връзки, съобщи, че срещата в Ботсвана е опция за подсилване на военните връзки на целия континент.

Съкращаването на войските в основни бази в африканския район Сахел повдига въпроси за това по какъв начин да се води битка с възходящата вълна от принуждение от страна на екстремистки групировки, в това число такива, свързани с групировката „ Ислямска страна “ и „ Ал Кайда “ .

Служителят на защитата съобщи, че Съединени американски щати са обезпокоени от разпространяването на екстремистка активност от голям брой групировки по-специално в крайбрежната част на Западна Африка. Управляващата хунта на Нигер подреди на американските сили да изоставен страната след свалянето на демократично определения президент на страната от разбунтували се бойци през юли предходната година. френските сили също бяха помолени да изоставен, защото хунтата се обърна към съветската наемническа група „ Вагнер “ за помощ в региона на сигурността .

През октомври Вашингтон публично дефинира военния прелом като държавен прелом , което докара до приемането на американски закони, ограничаващи военната поддръжка и помощ. Превратът има необятни последствия за Съединени американски щати, защото принуди войските да изоставен сериозно значимата база за безпилотни самолети в Агадес, която се използваше за задачи за битка с тероризма в Сахел.

Високопоставеният чиновник в региона на защитата разяснява, че изтеглянето на американските сили и цялото съоръжение от Нигер е приключено на към 30% и ще завърши на 15 септември, както се изисква. Длъжностното лице съобщи, че темпото на евакуиране ще се трансформира , защото войските ще напущат според от това по кое време ще бъдат изведени оръжейните им системи и оборудването . В момента там остават към 600 военнослужещи. Скоро по-късно Чад подреди на силите на Съединени американски щати да изоставен военновъздушната база Аджи Косеи край Нджамена. Около 75 военнослужещи от специфичните сили на американската войска се реалокираха в Европа, а към 20 военнослужещи остават в страната дружно със силите за сигурност на морската пехота, назначени в посолството на Съединени американски щати.

Съединени американски щати дефинираха съкращаването на войските в Чад като краткотрайно и може да бъде преразгледано в този момент, откакто президентските избори в страната са завършили. Браун съобщи, че Съединени американски щати ще работят с управлението на посолството в Чад, с цел да преценяват какво ще бъде бъдещото американско наличие там.

Някои африкански страни показаха разочарованието си от Съединени американски щати поради налагането на въпроси като демокрацията и правата на индивида , което мнозина считат за двуличие , като се имат поради околните връзки на Вашингтон с някои автократични водачи в други страни. В същото време Русия предлага помощ в региона на сигурността, без да се намесва в политиката, което я прави прелъстителен сътрудник за военните хунти, завзели властта в места като Мали, Нигер и Буркина Фасо през последните години.

Ключов детайл в полемиките на Съединени американски щати с африканските водачи е да се признае, че Америка би трябвало да реши какво желае и какво чака от тези държавни управления и техните военни, твърди Мвемба Дизолеле , шеф на Африканската стратегия в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон. Дизолеле акцентира:

„ Създателите на политики в региона на сигурността и защитата в Съединените щати не би трябвало да подхождат към Африка с мисълта, че надълбоко във всеки африкански боен е американски офицер, който чака да излезе на открито. Това просто не е реалистично. Всеки африкански офицер е офицер, който се пробва да направи най-хубавото, което може. “

Той призна, че Съединени американски щати не всеки път са подготвени да се ангажират с някои африкански страни заради разнообразни спънки, като да вземем за пример закона Лийхи, който не разрешава даването на избрана военна помощ на задгранични сили, нарушаващи човешките права , и рестриктивните мерки на разноските на Конгреса , които лимитират помощта за страни, чието управление е било свалено по време на прелом.

„ В същото време други страни като Русия и Китай ще дават всякаква военна помощ и съоръжение, които африканските страни могат да си разрешат да закупят “ , посочи Дизуле.

Румен Радев: Увеличават се партиите, искащи третия мандат, до момента в който още се разисква първият

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР