Невижданите от години високи цени на газа поставиха на дневен

...
Невижданите от години високи цени на газа поставиха на дневен
Коментари Харесай

Отработено ядрено гориво може да залее целия свят

Невижданите от години високи цени на газа сложиха на дневен ред дебата за атомните електроцентрали. Еколозите деятели не се уморяват да приказват за стотиците хиляди тонове радиоактивни боклуци, които ще замърсят в допълнение планетата ни. Именно този "отпадък " може да се трансформира в най-ценния източник на сила. Атомните електроцентрали (АЕЦ) се появяват през 50-те години, само че до момента приносът им за международното произвеждане на електрическа енергия е едвам 10%. В същото време повече от половината от цялата нуклеарна сила се генерира в три страни - Съединени американски щати, Франция и Китай. Русия през 2019 година беше на четвърто място.
Притесненията са в няколко направления - реакторът изисква обогатен уран и може да се употребява за произвеждане на плутоний, а това е една крачка преди основаването на атомна бомба. Естествено този развой е строго следен, написа Forbes. Не на последно място е яростният спор за екологичната резистентност на атомните електроцентрали. Пример за противоположното отношение към нуклеарната сила са Франция и Германия. Във Франция има 56 операционни реактора и през 2019 година се класира на второ място след Съединени американски щати. А Германия върна още веднъж нуклеарната сила през 2011 година и възнамерява да изключи последните три реактора до края на тази година.

Междувременно Европейски Съюз ще продължи да се бори с въглеродните излъчвания, водещи до световно стопляне. А възобновимите енергийни източници не могат да зареждат Европа. При тези условия просто няма опция на нуклеарната сила. Не е изненадващо, че в края на 2021 година Европейската комисия предложи да се нуклеарна сила да се приема за "зелена ". Чернобил и Фукушима ни демонстрираха какъв брой рискови могат да бъдат нуклеарните бедствия. Но с цел да се предотврати случването им в бъдеще, е належащо атомните електроцентрали да бъдат умело построени и експлоатирани. И по време на естествена работа тези електроцентрали не излъчват субстанции, нездравословни за здравето в околната среда. Днес в света има към 20 бързи неутронни реактора. От тях единствено два са промишлени - и двата са в Русия, в атомната електроцентрала Белоярск. Според доста специалисти бързите реактори са бъдещето на нуклеарната сила. Това е по този начин, тъй като те са по-добре интегрирани в цикъла на преправка на отработено нуклеарно гориво.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР