Невиждана от години вълна от екзекуции, масови арести на критици

...
Невиждана от години вълна от екзекуции, масови арести на критици
Коментари Харесай

Репресиите в Иран се увеличиха откакто Раиси управлява

Невиждана от години вълна от изтезания, всеобщи арести на критици на ислямската република, в това число на известни кинодейци – първата година от президентството на Ебрахим Раиси бе изпълнена с репресии по всички посоки, означават ирански правозащитници.



Така някогашният ултраконсервативен началник на правосъдната власт удостоверява опасенията, подбудени при идването му на власт през август 2021 година като правоприемник на по-умерения Хасан Рохани.

Още повече, че Раиси и висшият лидер аятолах Али Хаменей би трябвало да се оправят с остра икономическа рецесия, дължаща се значително на западните наказания против иранската нуклеарна стратегия и на поредност от произшествия, в това число взело жертви сриване на постройка в южния град Абадан през май на фона на обвинявания в непросветеност и корупция, което провокира необикновени митинги.

" Сегашните репресии са тясно свързани с нараствания брой демонстрации ", твърди пред Агенция Франс Прес Али Фатхола-Неджад, иранист от Американския университет в Бейрут.

Режимът си взе поучения от общонационалния митинг през декември 2017, а след това и през ноември 2019 година и въпреки претекстовете на стачкуващите да са основно социално-икономически, " те бързо прерастват в политически и се насочват против цялата система ", акцентира той.

" Уличните демонстрации все по този начин заплашват стабилността на режима ", прецизира Фатхола-Неджад.

Растящият брой изтезания в Иран – това " безумство ", както го назова " Амнести интернешънъл ", бие на очи: през първото полугодие те бяха двойно повече в съпоставяне със същия интервал на 2021 година, демонстрират данни на Неправителствени организации " Иран хюман райтс " (ИХР), основана в Осло, която е записала 316 обесвания през 2022 година

А през юли режимът провежда първата обществена екзекуция от над две години.



Сред наказаните, екзекутирани тази година, има 10 дами, всички от които са осъдени за ликвидиране на брачна половинка си , показва ИХР. Присъдите на три от тях са изпълнени в един и същи ден.

Същевременно Иран възобнови ампутирането на пръсти като наказване за наказани крадци. Използва се гилотина, особено инсталирана в техеранския затвор Евин; от май през нея са минали минимум двама души, заяви " Амнести интернешънъл ".

" Да няма демонстрации "

" Властите употребяват тези огромни изтезания, с цел да сплашат обществото, с цел да няма никакви антиправителствени демонстрации ", разяснява шефът на ИХР Махмуд Амири Могадам.

В обществените мрежи обаче се шири митинг против смъртното наказване в Иран – втората страна по брой на изтезанията след Китай, изразяван посредством хаштага " едам након " ( " Не екзекутирайте " ).

Един от гласовете на това придвижване – кинорежисьорът Мохамад Расулоф, почетен със " Златната мечка " за 2020 година в Берлин за своя филм " Дяволът не съществува ", бе задържан през юли, защото през май бе подписал намерено писмо с апел до силите за сигурност " да сложат оръжия " пред надигналия се яд против " корупцията, кражбите, некомпетентността и репресиите ".

Сподвижникът му Джафар Панахи, звезда на иранското кино в чужбина, дошъл да разпита какво се е случило с неговия приятел, бе задържан и пратен в пандиза Евин, с цел да излежи шестгодишна присъда от 2010 година

Зад решетките бяха хвърляни и родственици на потърпевшите от репресиите през ноември 2019 година, борещи се за освобождението им.

Тара Сепехри Фар, изследователка на Иран, работеща за " Хюман райтс уоч ", също вижда в тези скорошни арести " цинични маневри за да сплашат народа, с цел да не стачкува против многочислените несполуки на държавното управление ". Тя осъжда " репресивния инстикт на управляващите – да арестуват сериозно настроени известни персони ".

Хората от бахайската общественост, най-голямото немюсюлманско религиозно малцинство в Иран, също сигнализират за поредност от арести, почнали преди два месеца.

Междувременно двайсетина души от западни страни, мнозина от тях с двойно поданство, което Иран не признава, към момента са арестувани или възпрепятствани да заминат от страната съгласно Центъра за човешки права в Иран, основан в Ню Йорк.

Неправителствени организации упрекват Техеран, че ги е взел за заложници, с цел да получи отстъпки от задгранични сили.

През последните месеци в действителност наказванията на редица от тях бяха смекчени, някои даже бяха пуснати на независимост, само че не и Джамшид Шармахд – иранско-германски отстъпник, хванат съгласно фамилията му през август 2020 година в една от страните в Залива. Обвинен в съучастничество в атентат, взел 14 жертви през април 2008 година, той сега е обвиняем в Техеран.

Процесът му се чака да завърши в околните седмици; заплашва го смъртно наказване.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР